Istnieje wiele przepisów na chłodnik gazpacho. Jego smak zależy w dużej mierze od dodatków, a mocną bazę potrawy zawsze stanowią świeże pomidory. Jedni lubią gęstą formą gazpacho, inni rozrzedzają je z większą ilością wody. W restauracjach możemy spotkać gazpacho idealnie skremowane lub takie, w którym znajdziemy kawałeczki warzyw. Gdy chcemy podać naprawdę orzeźwiająco zimne gazpacho, miksujemy je z kostkami lodu. Tak naprawdę efekt finalny gazpacho zależy od inwencji kucharza. Bez względu na to, czy zamówimy je w tradycyjnej restauracji, czy też kupimy w hiszpańskim supermarkecie będzie idealnym punktem w menu na słoneczny dzień.
Kulinarną wycieczkę do Hiszpanii możemy wygrać w naszym konkursie „Pokaż swoją kulinarną osobowość”, natomiast już dzisiaj zachęcamy do przygotowania aromatycznego gazpacho według przepisu Roberta Sowy.
Po więcej informacji na temat zasad konkursu, w którym można wygrac rewelacyjne nagrody kliknij tutaj:
GAZPACHO, czyli HISZPAŃSKI CHŁODNIK Z POMIDORÓW WG ROBERTA SOWY
Składniki:
1 kg pomidorów
1 mała cebula
1 mała zielona papryka
1 ogórek
2 ząbki czosnku
Kilka łyżeczek octu winnego
½ filiżanki oliwy z oliwek extra virgin
Spora szczypta kuminu
50 g ugotowanej ośmiornicy
Kilka listków świeżej bazylii
Kilka czarnych oliwek do dekoracji
Sól, pieprz biały mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić i zmiksować w blenderze, dodając ocet winny, sól, biały pieprz i kumin. Pod koniec miksowania, nie wyłączając Bendera, dodać oliwę z oliwek oraz listki bazylii. Po zmiksowaniu chłodnik przecedzić przez sito. W bulionówkach ułożyć plastry ugotowanej ośmiornicy i pokrojone oliwki. Całość zalać gaz pacho i udekorować.
Dodatkowo w osobnych miseczkach należy podawać drobno pokrojone warzywa (pomidory, cebulę, paprykę, ogórka) tak, aby każdy mógł dobrać wybrać jarzyny wedle własnych upodobań.