Bardziej leniwi i zapracowani, korzystają też z gotowych rozwiązań, ale zamiast cateringu proponuję wspólną zabawę kulinariami na początku prywatki. To naprawdę może być przyjemne i odciążyć gospodarza.
Miłośnikom lekkiej i efektownej kuchni proponuję podanie np. carpaccio z polędwicy wołowej z karczochami i parmezanem oraz grzanek z serem kozim i tapenade. Warto podać również przygotować kompozycję serów i wędlin, świeżych owoców, tartinek z różnymi dodatkami i marynat. Na karnawałowym stole nie może też zabraknąć sałatek. Proponuję lekką i smaczną sałatkę z awokado, pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i sosem włoskim Prymat.
SAŁATKA Z AWOKADO Z POMIDORAMI KOKTAJLOWYMI I SEREM MOZZARELLA
Składniki dla 4 osób:
½ pęczka rukoli
½ główki sałaty lodowej
1 dojrzałe awokado
Sok z 1 cytryny
1 ogórek
100 g kuleczek sera mozzarella
6 żółtych pomidorów koktajlowych
6 czerwonych pomidorów koktajlowych
½ pęczka świeżej bazylii
3 łyżki prażonych orzeszków piniowych
1 op. sosu włoskiego Prymat przygotowanego zgodnie z opisem na opakowaniu
Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat
Sposób przygotowania:
Umytą, oczyszczoną i osuszoną sałatę lodową porwać na małe kawałki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać ze skórki, pokroić i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Ogórka obrać, wydrążyć pestki i pokroić. Sałatę lodową połączyć z rukolą, serem mozzarella, awokado, ogórkiem, orzeszkami pinii i pokrojonymi w ćwiartki pomidorami koktajlowymi. Całość delikatnie wymieszać, skropić sosem włoskim Prymat. Doprawić do smaku. Przed podaniem sałatkę posypać świeżo siekaną bazylią. Podawać z chrupiącą bagietką czosnkową.
A na gorąco najlepiej podać zupę krem lub włoską pastę - to dania, które można szybko przygotować lub odgrzać w obecności gości. Idealny będzie makaron z sosem z sera pleśniowego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
PAPPARDELLE ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki dla 4 osób:
1 pokrojona w kostkę cebula
1 wyciśnięty ząbek czosnku
100 ml oliwy z oliwek
50 ml białego wina
250 ml śmietany 36%
70 g suszonych pomidorów
200 g sparzonych liści szpinaku
Przyprawa do spaghetti Prymat
Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony Prymat
150 g sera gorgonzola (ew. rokfor)
300 g makaronu pappardelle
80 g sera parmezan
1 łyżka orzeszków piniowych do dekoracji
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, zalać białym winem, a następnie dodać ser pleśniowy i gotować na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Całość zalać śmietaną i gotować, doprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawą do spaghetti Prymat. Pod koniec dodać pokrojony szpinak i suszone pomidory.
Makaron ugotować al dente we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Sos połączyć z makaronem, posypać tartym parmezanem i udekorować orzeszkami piniowymi.
Zwolennikom tradycyjnej kuchni polskiej polecam na ciepło smaczny i pożywny bigos, niestety trochę ciężkostrawny, ale dzięki przyprawie do bigosu Prymat uda nam się go lekko złagodzić .
BIGOS
Składniki dla 4 osób:
1 kg kapusty kiszonej
200 g białej kapusty
200 g boczku
200 g mięsa wieprzowego, np. łopatki bez kości
200 g mięsa wołowego
200 g kiełbasy
100 g pokrojonej w kostkę cebuli
50 g suszonych grzybów
50 g suszonych śliwek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki papryki słodkiej Prymat
1 łyżeczka majeranku Prymat
2 liście laurowe Prymat
Ziele angielskie Prymat
2 łyżki przyprawy do bigosu Prymat
Olej do smażenia
½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby wypłukać, namoczyć w wodzie i ugotować. Następnie wyjąć z wody, ostudzić i pokroić w paseczki.
Kapustę poszatkować, pokroić i przełożyć do garnka. Dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz majeranek i dusić pod przykryciem. Mięso, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, wraz z cebulą obsmażyć na oleju i dodać do kapusty. Suszone śliwki pokroić w paseczki i dodać do gotującego się bigosu. Następnie dodać grzyby (można również dolać odrobinę wywaru pozostałego z ich gotowania), całość doprawić do smaku słodką papryką, majerankiem, przyprawą do bigosu oraz koncentratem pomidorowym. Gotujący się na małym ogniu bigos podlewać czerwonym wytrawnym winem.
„Przyprawa do bigosu PRYMAT” to tradycyjna mieszanka ziół, przypraw i suszonych warzyw, która wzbogaci walory smakowe i zapachowe tej potrawy. A zawarte w niej zioła takie jak: majeranek, który łagodzi dolegliwości żołądkowe i jelit, kminek, który zapobiega wzdęciom i dolegliwościom woreczka żółciowego oraz kolendra i czosnek, które połączone, już w starożytnym Egipcie, uznawane były za afordyzjak, pozwolą nam strawić tę wydawałoby się ciężką potrawę bez problemu i dodatkowo wprawić nas w romantyczny nastrój.
Ze słodkości polecam deser czekoladowy z przyprawami korzennymi podawany na ciepło z lodami lub sosami owocowymi. Zawarte w przyprawie korzennej składniki - głównie cynamon, który obniża poziom cukru, gałka muszkatołowa łagodząca dolegliwości narządów ruchu oraz imbir, który w podgrzewaniu nastroju nie ma konkurencji, dostarczą wszystkim uczestnikom dodatkowych uciech smakowych i lekkości w tańcu.
Polecam również drinki. Koniecznie z dodatkiem mięty i limonki, dla poprawy humorów i orzeźwienia.
Teraz spokojny o dobre samopoczucie mogę tylko życzyć dobrej zabawy!