Curry - Przyprawa tygodnia

15.02.2011
Curry - Przyprawa tygodnia

 

Przyprawa curry to jedna z najpopularniejszych mieszanek na świecie. Nazwą tą określane są również dania zawierające tą przyprawę, np. curry z kurczaka.

 

W skład mieszanki wchodzą bardzo aromatyczne i intensywne w smaku przyprawy: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir i sól.

 

Curry stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz do warzyw, ryb i owoców morza. Curry jest używane do aromatyzowania ryżu, któremu dodatkowo nadaje piękną żółtą barwę.

 

Polecam przygotowanie ciasta naleśnikowego z dodatkiem curry i usmażenie w nich pokrojonych w słupki świeżych warzyw. Są naprawdę rewelacyjne.

 

Warto też dodać curry do sosu cytrynowego, to poprawi jego smak i kolor.

 

Gdy do curry dodamy olej lub klarowane masło, otrzymamy aromatyczną pastę curry. 

Udostepnij:

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mala2021

16.02.2011 14:01
lubię curry jest super dodatkiem do mięs

Barbara40

15.02.2011 19:05
Tez bez tej przyprawy nie wyobrazam sobie mojej kuchni.

Jolanta_P-S

15.02.2011 16:41
ale trzeba uważać, aby nie przeholować z ilością;)

borgia

15.02.2011 14:27
Tak... to jedna z tych mieszanek, bez której życie kuchenne byłoby bez wyrazu. Moja ulubiona...
prymat