Doradca Smaku VII: Schab cielęcy z kurkami w sosie śmietanowym, odc. 14

26.09.2017
Doradca Smaku VII: Schab cielęcy z kurkami w sosie śmietanowym, odc. 14

Michel Moran przygotowuje coś naprawdę wyjątkowego. Schab cielęcy podany z kurkami to prawdziwy rarytas, po prostu coś pysznego!

Najpierw smażony, a potem zapiekany w piekarniku schab dzięki przyprawom i innym dodatkom nabiera apetycznego smaku i koloru. Świetnie pasują do niego aromatyczne kurki w sosie śmietanowym. Do tego najpierw gotowane, a potem pieczony ziemniaki, oczywiście z masłem!  Warto wspomnieć, że cielęcina jest uważana za lekkostrawne i chude mięso. Ma też wysoką wartość odżywczą dzięki dużej zawartości białka. Do tego jest jeszcze bardzo smaczna! A już na pewno jeśli przyrządzi się ją według przepisu Michela Moran! Kurek chyba nie trzeba dodatkowo reklamować, każdy zna ich niepowtarzalny aromat i wie, jak wzbogacają smak wszelkich potraw. Połączenie tych dwóch smaków to propozycja na dziś. 

 

 

 

 

Składniki:

400 g schabu cielęcego z kością,
200 g kurek,
400 g młodych ugotowanych ziemniaków,
2 cebule,
3 łodygi selera naciowego,
1 kieliszek wina białego,
100 ml śmietany 30%,
Olej,
100 g masła,
Pieprz gruboziarnisty Prymat,
Kmin rzymski mielony Prymat,
Gałka muszkatołowa cała Prymat,
Goździki całe Prymat,
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny Prymat.

Przepis znajduje się TUTAJ

 

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

02.10.2017 11:30
Smakowite danie;)

bietka

28.09.2017 10:13
smaczne mięsko :)

jejkuchnia

27.09.2017 23:36
Cudowne danie!
prymat