Słodkie wypieki idealne na Wielkanoc

28.03.2017
Słodkie wypieki idealne na Wielkanoc

Już najwyższy czas, żeby zdecydować, co zamierzamy upiec na Wielkanoc. Niektórzy wolą sprawdzone i dobrze znane smaki, inni natomiast mają ochotę spróbować czegoś nowego. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli włożymy serce w nasze przygotowania, wszystkie wypieki się udadzą!

Co piecze się na Wielkanoc? Oczywiście każdemu przychodzą do głowy mazurki. Nic dziwnego – to najbardziej charakterystyczny rodzaj słodkości w sezonie wiosennym. Na ogół definiuje się mazurek jako ciasto na stosunkowo cienkim spodzie z różnymi dodatkami, często bakaliami. Masy i dodatki to niezwykle ważne elementy każdego mazurka, ale pamiętajmy, że ważne jest, żeby spód również był odpowiednio aromatyczny. Ciasto na pewno wzbogaci Cukier z prawdziwą wanilią Prymat. Zawarte w nim kawałeczki wanilii sprawiają, że wypieki zachwycają aromatycznym zapachem i smakują naprawdę wyjątkowo.

 

 

Jedno z głównych świątecznych ciast to wielkanocna babka. Oczywiście rodzajów babki znajdziemy tysiące. Z polewą, bez polewy, z żurawiną, na jogurcie, z migdałami… Można znakomicie wzbogacić smak ciasta, używając nitek szafranu. Oprócz niepowtarzalnego smaku uzyskamy dzięki temu również apetyczny żółty kolor ciasta. Świetnym dodatkiem do babki są również ziarna z laski wanilii. To propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie naturalny, a zarazem prawdziwie wyjątkowy smak.

 

Sernik i makowiec to ciasta bardzo lubiane i popularne, nie tylko w okresie wielkanocnym. Sernik powinien być lekki i puszysty, z kolei makowiec – miękki i wilgotny. Jednak najważniejsze, żeby były przepyszne! Intrygującego smaku można dodać ciastom, używając gałki muszkatołowej. Choć kojarzona jest głównie z piernikami, to jednak z powodzeniem przyprawia się nią również sernik czy makowiec. Aromat gałki muszkatołowej będzie najintensywniejszy, jeśli utrzemy ją bezpośrednio przed dodaniem. To przyprawa dla smakoszy, ma lekko ostry, lekko gorzki smak, a dodana we właściwej ilości może sprawić, że zupełnie niewyraźne wypieki nabiorą charakteru. Jeśli szukamy nowych i ciekawych pomysłów na wykorzystanie tradycyjnych ciast, dobrą propozycją mogą być mini serniczki z sosem karmelowym. Małe babeczki, które składają się ze spodu i masy serowej pokrytej karmelem, świetnie nadają się do podania na półmisku, żeby goście mogli brać sobie po jednym. Co ciekawe, do sosu karmelowego dodaje się przyprawę, którą mało kto kojarzy ze słodkimi wypiekami, a mianowicie… sól morską. I okazuje się, że takie połączenie smakuje naprawdę dobrze! Jak widać, żeby osiągnąć kulinarny sukces, trzeba czasem tworzyć zaskakujące na pierwszy rzut oka połączenia.

 

Niektóre smaki tak dobrze do siebie pasują, że łączy się je w stałe pary. Taką właśnie parą jest cynamon i jabłko. Szarlotka, strudel z jabłkami i wiele innych ciast znakomicie komponuje się z korzennym i wyrazistym smakiem cynamonu. Warto zaopatrzyć się w laskę cynamonu, czyli zwiniętą w rulon i wysuszoną wewnętrzną korę cynamonowca, którą ściera się na tarce bezpośrednio przed użyciem. Tak samo jak w wypadku gałki muszkatołowej – wtedy jej smak jest najbardziej wyrazisty.  Największym fanom tej przyprawy polecam ciasto cynamonowe. Korzenny przysmak w sam raz na świąteczny podwieczorek będzie ciekawym urozmaiceniem na naszych stołach.

 

Już czas poważnie myśleć o Wielkanocy od kuchni i szykować się do studiowania przepisów i pieczenia ciast. Pamiętajmy, że choć jesteśmy przywiązani do kulinarnych tradycji, to warto również próbować nowych smaków. Niech ta Wielkanoc będzie pyszna, aromatyczna i ciekawa.               

 

     

Drożdżowa babka z rodzynkami

 

Wielkanocny keks

 

Makowiec z cukrem pudrem

 

       

Babeczki cytrynowo-majonezowe

 

Miodowy sernik

 

Wielkanocna baba 

 

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

13.04.2017 15:23
same smaczne propozycje :)

VioletoweKucharzenie

13.04.2017 11:29
same pyszności :-)

MonikaW

12.04.2017 15:39
pyszne słodkości
prymat