Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przyprawa Tygodnia: Gałka muszkatołowa

Przyprawa Tygodnia: Gałka muszkatołowa


Przyprawa ta od wieków uznawana jest za kulinarny afrodyzjak.

 

Gałkę muszkatołową należy dozować z umiarem, dodanie za dużej ilości może zepsuć smak dania. Pamiętajmy więc, aby dodawać do przygotowywanych dań nie więcej niż szczyptę tej przyprawy.

 

Najlepszym sposobem jest dodawanie do potraw świeżo startej gałki, jest wówczas najbardziej aromatyczna.

 

Gałka muszkatołowa to przyprawa bardzo uniwersalna. Stosowana jest do przyprawiania mięs, bigosu, dań ze skorupiaków, a także do pierników, deserów i win.

 

Gałka poprawia smak ciast, deserów owocowych i ponczu. Wzbogaci też smak gulaszu, potraw warzywnych oraz dań z jaj i serów.

 

Ale gałka muszkatołowa ma również inne właściwości. Stosuje się ją w medycynie, głównie w zwalczaniu reumatyzmu, bezsenności, wzdęć i zaburzeń oskrzelowych. Ze względu na działanie kojące wykorzystuje się ją również w kosmetologii. 

 

Gałka muszkatołowa występuje w wersji: cała i mielona

 

 

11

nero 03.01.2011 14:50
Gałka i flaki to jest to
Barbara40 02.01.2011 18:04
Ja dodaje do slonej tarty
Jolanta_P-S 01.01.2011 17:56
Ja ją daję zawsze do flaczków wołowych

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak