Jak przygotować smaczną zapiekankę?

25.01.2017
Jak przygotować smaczną zapiekankę?

Świetnym pomysłem na zimowe danie jest zapiekanka. Na samym początku należy powiedzieć, że pod tym słowem kryją się dwa rodzaje posiłków. Po pierwsze zapiekanka to zapieczone pieczywo z serem, pieczarkami i innymi dodatkami, bardzo popularna przekąska zaliczana do fast food, a po drugie – zapieczone ziemniaki czy makaron z przeróżnymi składnikami.

 

 

Każdą z nich można oczywiście przygotować samemu. Zapiekanka z ziemniaków lub makaronu to bardzo dobry pomysł na obiad czy kolację dla większej liczby osób. Wszystko zależy od tego, jakie składniki lubimy. Możliwości jest naprawdę dużo.

 

Głównym składnikiem zapiekanki może być makaron.  Stanowi on jej podstawę, ale oczywiście kluczowy jest dobór pozostałych produktów. Najbardziej  znanym rodzajem zapiekanki makaronowej jest lasagne, czyli włoski przysmak składający się najczęściej z makaronu w postaci dużych płatów, mięsa mielonego, sosu beszamelowego i sera. Do domowych zapiekanek używamy różnych makaronów, nie ma co do tego większych ograniczeń. Ważnym, ale wcale nie obowiązkowym dodatkiem jest mięso. Może być zmielone albo posiekane na kawałki. Najczęściej poddajemy je obróbce termicznej wcześniej, ponieważ zapiekanki nie trzyma się w piekarniku tak długo, żeby mięso surowe mięso zdążyło się upiec. 

 

Zapiekanki są ciekawą propozycją również dla fanów dań wegetariańskich. Świetnie do zapiekania nadają się: bakłażan, cukinia, pomidory, brokuły, por, pieczarki itd. Jeśli chcemy, żeby danie było bardziej sycące, możemy dodać na przykład fasolę, kukurydzę albo soczewicę. Ważne jest dobranie odpowiednich przypraw. Wybór zależy od naszych upodobań i użytych składników. I tak z cukinią dobrze komponuje się na przykład tymianek, z bakłażanem – oregano, z pomidorami – bazylia, z brokułami – kminek. Do smaku warto dodawać oczywiście też soli i pieprzu.

 



Niezwykle ważnym elementem zapiekanki jest sos. Ja polecam na przykład sos beszamelowy. Jego nazwa ma pochodzić od nazwiska jednego z urzędników na dworze francuskiego króla, Ludwika XIV. Louis de Béchameil rzekomo upowszechnił ten dodatek i zamieścił go w swoich przepisach. Smak beszamelu jest bardzo interesujący zważywszy na to, jak  prosto się go przyrządza. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, aż osiągniemy gładką konsystencję, dodajemy mleko i wciąż mieszając, czekamy, aż sos będzie jednolity. Wtedy warto dodać trochę soli i całość chwilę gotować. Smak beszamelu podkreślimy pieprzem, a także gałką muszkatołową. Do zapiekanek polecam również sos z jajek i śmietany, zwany sosem royal. Szczególnie dobrze komponuje się z brokułami.


Jednym z wielu zastosowań podstawowego produktu naszej kuchni, czyli ziemniaka, jest zapiekanka. Ziemniaki pokrojone w plastry i zapieczone z serem i różnymi dodatkami smakują wprost wyśmienicie. Jest z nimi trochę podobnie jak z mięsem – przed włożeniem do naczynia żaroodpornego najlepiej je podgotować lub podsmażyć, tak żeby nie okazało się, że cała zapiekanka jest już gotowa do zjedzenia, a ziemniaki w środku pozostały surowe… Dla podkreślenia ich smaku polecam dodanie ziół – na przykład majeranku lub tymianku. Można użyć też gotowej Przyprawy do ziemniaków i frytek Prymat.

Najczęściej zapiekanki przygotowuje się w naczyniu żaroodpornym. Warto pamiętać o posmarowaniu go masłem. Wszystko będzie wtedy mniej przywierać, a co za tym idzie, łatwiej będzie nam rozkładać porcje na talerze i mniej czasu spędzimy potem na myciu naczynia. Dobrze pamiętać o takim szczególe!


Zapiekanki to interesująca propozycja dla wszystkich, którzy lubią dobierać różne składniki i łączyć je ze sobą. Nie ma w zasadzie większych ograniczeń co do produktów, których użyjemy. Ważne tylko, żeby dobrze znosiły obróbkę termiczną i pasowały do siebie. Najczęściej głównymi składnikami są ziemniaki lub makaron, ale możliwe jest także przygotowanie zapiekanki na bazie warzyw, soczewicy, kaszy jaglanej itp. To prosty, szybki i smaczny sposób na urozmaicenie posiłków przygotowywanych w zimne dni.

 

Polecam!

       

Zapiekanki z jajkiem

 

Zapiekanka z kurczakiem i brukselką

 

Zapiekanka z ziemniaków i pomidorów

 

         

Zapiekanka ziemniaczana

 

Zapiekanka z kurczakiem

 

Zapiekanka makaronowa z rybą

 

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

prymat