Cykl kulinarny - Boże Narodzenie z Robertem Sową

13.12.2010
Cykl kulinarny - Boże Narodzenie z Robertem Sową

Na pewno warto wcześniej zakupić produkty typu olej lniany, bakalie, orzechy. Warto też wcześniej kupić karpia lub inną ulubioną rybę, z której przygotujemy rybę faszerowaną i w galarecie. Dzień przed Wigilią warto też zamarynować świeże filety rybne, które będziemy smażyć bezpośrednio przed podaniem.

 

Dwa-trzy dni przed Wigilią możemy upiec ciasta. Babka czy piernik nie straci swojej świeżości, a ponadto wcześniej przygotowany piernik można wykorzystać do przygotowania sosu piernikowego.

 

Koniecznie trzeba pamiętać, aby odpowiednio wcześnie namoczyć suszone grzyby, owoce oraz ewentualnie fasolę i groch. Należy też namoczyć i zamarynować filety śledziowe.

 

Dużo wcześniej możemy przygotować marynaty i konfitury, z których nie tylko będziemy korzystać podczas świąt, ale również ładnie zapakowane mogą stanowić miły i praktyczny upominek.

 

Warto też pamiętać o namoczeniu maku oraz przygotowaniu masy makowej z bakaliami do ciast, pierogów i łazanek.

 

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Barbara40

21.12.2010 19:15
Ja w tym roku duzo potraw przygotowalam wczesniej, zostal mi sernik, barszcz do zrobienia.Grunt to dobra organizacja

jolajka

14.12.2010 07:34
wszystko sprawnie idzie gdy ma się dobrze zorganizowaną pracę i opracowane dania, które będą gościć na naszych stołach

eduszo

13.12.2010 12:17
Tak,tak ja pamiętam o tym.Mniej jest wtedy roboty w samą wigilie.
prymat