Dzień Piernika

25.11.2010 13:00
Dzień Piernika
Pierniki sięgają swoją historią wielu lat. Te najsłynniejsze pochodzą z Torunia, natomiast i w swojej kuchni możecie przygotować aromatycznie pachnącego piernika. Wcześniej jednak dowiedzcie się jak daleka jest tradycja tego wyśmienitego ciasta...

Kiedyś znane było powiedzenie wymieniające to, co w Polsce najlepsze, mianowicie: "gdańska wódeczka, warszawski trzewik, krakowska panna i toruński piernik".

Toruńscy piekarze już w średniowieczu wypiekali tzw. katarzynki, czyli lokalny gatunek pierników. Nazwa "piernik" pochodzi od słowa "pierny", czyli... pieprzny. Okazuje się, że pieprz był jednym ze składników tego ciasta, a sądząc z jego nazwy - składnikiem dosyć ważnym.

Jednak długo jeszcze pierniki nie cieszyły się popularnością. Rozpowszechniły się dopiero w XVI wieku. Od tego czasu toruńskie pierniki zaczęły robić furorę. Wprawdzie wówczas na całą Europę słynne były pierniki z Norymbergi, ale właśnie wtedy pierniki z Torunia dorównały sławą norymberskim. A swoistą ich zaletą było nie tylko to, że konkurowały smakiem z produktami z Norymbergi, ale i kształtem. Bowiem wygniatano na nich postacie biblijne, aniołów, świętych, postacie królów polskich.

Próbowano je podrabiać w innych miastach, ale bezskutecznie. Toruńscy piekarze trzymali w tajemnicy sekrety wyrobu swoich pierników. Dopiero w 1725 roku w wydanej ówcześnie książce medycznej znalazł się przepis na toruński piernik. Mianowicie trzeba było wziąć miodu "przaśnego", wlać do niego "gorzałki mocnej" i sporo wody (!) i smażyć doprawiając kardamonem, anyżem, drobno krajanymi skórkami cytrynowymi i cukrem do smaku. Po zmieszaniu i wysmażeniu do odpowiedniej gęstości, trzeba było wyłożyć i zagnieść dodając mąki, znów skórek cytrynowych, ale smażonych tym razem w cukrze. Ponownie ciasto trzeba było zagnieść, ulepić w odpowiednią formę i "zyngować" piwem. A po wyjęciu z pieca, kiedy jeszcze nie ostygły, raz jeszcze "zyngować", tym razem nie tylko piwem, ale i miodem..."

Ja z kolei na Święto Piernika, a także już z okazji zbliżających się Świąt - proponuję przepis na Piernik.

 

 

Udostepnij:

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ljb667

15.11.2014 21:22
To co w zimie najlepsze :)

Urszula14

28.11.2010 00:35
Lubię pierniki i chętnie próbuje przepisy

Agnieszka172

25.11.2010 20:45
chyba wypróbuję

Beata61

25.11.2010 17:41
robi się świątecznie :)

jusztyska

25.11.2010 15:21
mniam, chyba upiekę :)

eduszo

25.11.2010 15:21
Lubie robić i lubie je jeść

aeksandra

25.11.2010 13:51
uwielbiam pierniki i ten przepis również z chęcią wypróbuje bo prezentuje się świetnie
prymat