Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica wieprzowa z brukselką i śliwkami, przepis z programu Doradca Smaku

Polędwica wieprzowa z brukselką i śliwkami, przepis z programu Doradca Smaku

Zapiekanka to kulinarne misz-masz. Dzisiejsza propozycja w całości złożona jest z charakterystycznych polskich smaków, znajdziemy tutaj polędwice wieprzową, ziemniaczane purée z dodatkiem musztardy chrzanowej oraz brukselkę, która przygotowana w zupełnie innej formie, posmakuje każdemu.

Poznajcie przepis na smaczną i szybką zapiekankę. Tym razem w roli głównej pojawi się polędwiczka wieprzowa, brukselka i suszone śliwki. A to wszystko połączone zostanie z ostrym w smaku purée z ziemniaków. Polecam!

Składniki:
300 g brukselek
1 czerwona cebula
50 g suszonych śliwek
1 polędwiczka wieprzowa
Do smaku: Papryka słodka mielona, Sól morska, Pieprz czarny Prymat

Purée z ziemniaków:
500 g ziemniaków
1 łyżka masła
50 ml śmietany 30%
2 łyżeczki Musztardy chrzanowej Prymat

Sposób przygotowania:

Purée z ziemniaków: ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i dodajemy do nich masło oraz śmietanę. Chwilę ugniatamy, następnie dodajemy musztardę chrzanową i ugniatamy do uzyskania purée. Na koniec wsypujemy słodką paprykę do smaku. Tak przygotowane purée wykładamy na dno wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

Z brukselek usuwamy twarde części i rozdzielamy na pojedyncze listki. Cebulę kroimy w piórka, śliwki w cienkie plastry. Liście brukselek oraz pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodajemy sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Smażymy brukselkę na złoto. Na koniec wrzucamy pokrojone śliwki i jeszcze trochę masła. Wykładamy równomiernie na purée.

Polędwiczkę oczyszczamy i posypujemy pieprzem grubo zmielonym z każdej strony. Obsmażamy na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste. Podsmażoną polędwiczkę kroimy na plastry ok. 1,5-2 cm i również układamy w naczyniu. Całość polewamy olejem ze smażenia polędwicy. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180̊C na ok. 5-6 minut. Możemy udekorować koperkiem.

 

krokus 10.05.2016 22:05
Pyszna polędwiczka i fajny pomysł na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak