Bakłażanowe "caprese"

29.04.2016
Bakłażanowe "caprese"

Bakłażan i cukinia to warzywa, z których można wyczarować wiele potraw. Można je nafaszerować, zrobić z nich "makaron", zapiekankę, ugotować zupę... Dzisiaj zaproponujemy bakłażana zapiekanego z mozzarellą.

Krok 1

1 bakłażan

1 szalotka

1 ząbek czosnku

oliwa

świeża bazylia

1 dojrzały pomidor

1 opakowanie (ok. 125 g) mozzarelli

sól

pieprz

Krok 2

Bakłażana pokrój na plastry i przełóż do miski z zimną osoloną wodą na 10 minut (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Wyjmij i osusz ręcznikiem kuchennym.

Krok 3

Plastry bakłażana usmaż porcjami na złoty kolor na oliwie i wyjmuj na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krok 4

Szalotkę i czosnek bardzo drobno posiekaj i rozłóż w naczyniu żaroodpornym.

Krok 5

Pomidora i ser mozzarella pokrój w plastry.

Krok 6

Na cebuli i czosnku poukładaj plastry bakłażana, następnie plastry sera mozzarella, listki bazylii i plastry pomidora.

Krok 7

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i zapiekaj przez około 10 minut.

 

1

Łukasz Konik

Urodzony w Gorzowie Wielkopolskim. Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. W grudniu 2009 roku Fundacja Klubu Szefów Kuchni przyjęła Łukasza do swego grona jako najmłodszego Szefa kuchni.

WIĘCEJ o Łukaszu Koniku

 

 

Udostepnij:

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

BOSS75

09.02.2017 18:29
ale apetyczne mniam mniam

Marcepanowy kącik

07.01.2017 17:39
Jak ja lubię bakłażana , pysznie wygląda :)

bcj

29.08.2016 17:16
Wygląda bardzo smacznie :)

bcj

29.08.2016 17:15
Wygląda bardzo smacznie :)

Internetowa Kuchnia

19.05.2016 16:20
mm wygląda apetycznie!

Ewa Wojtaszko

07.05.2016 13:11
sałatka w innej odsłonie,lubię to !
prymat