W ostatnich latach wegetarianizm w Polsce zyskał sporą rzeszę nowych zwolenników. Szacuje się, że już ponad 3% dorosłych Polaków nie je dań mięsnych. Dlatego warto na chwilę się zatrzymać, aby poświęcić uwagę posiłkom jarskim. Nie trzeba być przecież wegetarianinem, aby kosztować bezmięsnych dań.
Wachlarz potraw jadanych przez wegetarian wbrew pozorom jest naprawdę szeroki. Na co dzień przecież sięgamy po dania i przekąski, w których nie ma składników mięsnych, a w zamian za to królują m.in. warzywa.
W Konkursie „Odkrywamy sekrety gotowania” również Wy mieliście wiele pytań do Mistrza Sowy o jarskie dania. Na wyróżnione -odpowiedzi znajdziecie poniżej. Polecamy!
Do przygotowania pierogów ruskich, który ser twarogowy najlepiej użyć, tłusty, półtłusty, chudy, aby farsz wyszedł smaczny? – pyta Anka1988
Zdecydowanie najlepszy będzie ser tłusty, można ewentualnie użyć półtłustego. Proszę pamiętać, że ważne jest też zachowanie proporcji sera i ziemniaków.
Czy dania wegetariańskie lepiej piec, smażyć, czy gotować, w tym gotować na parze i jak sprawić, by miały jednak ładny kolor i wyrazisty smak? – pyta Małgorzata53
Jeśli chodzi o przygotowanie dań - to na pewno warzywa smażone lub pieczone będą miały bardziej intensywny smak, ale te gotowane tradycyjnie w wodzie lub na parze również są fajne. Proszę pamiętać, aby gotować warzywa na półtwardo. Polacy mają niestety tendencję do rozgotowywania warzyw - co wpływa niekorzystnie na ich smak, ale także na wartość odżywczą. Warzywa ugotowane na parze są zdrowsze od tych gotowanych tradycyjnie w wodzie. Aby warzywa (szparagi, brokuły, marchewka, brukselka) zachowały swój kolor, należy po zagotowaniu zahartować je w wodzie z lodem.