Śliwka i karmel to bardzo udany mariaż kulinarny, szczególnie jeśli chodzi o słodkie wypieki. Choć nie dla wszystkich jest to oczywiste i na co dzień spotykane połączenie, warto wiedzieć, że w tym duecie występuje prawdziwa harmonia, pomimo że daje się odczuć i zauważyć osobowość każdego z partnerów.
Znakomity cukiernik Tomasz Deker poleca dzisiaj ciasto karmelowo-śliwkowe, w którym wyczujemy zarówno rozkosznie słodki przygotowany w domowy sposób karmel, jak i kwaśne śliwki. Owoce tworzą bardzo udaną kompozycję z wytrawnym czerwonym winem oraz mieszanką przypraw korzennych wzmocnioną dodatkowo kardamonem. Takie ciasto wprowadzi w dokonały nastrój nie tylko ze względu na smak, ale także doskonały aromat. Idealne do popołudniowej herbaty, na poczęstunek dla gości czy po prostu na poprawę humoru. Wraz z Tomaszem Dekerem polecamy przed umieszczeniem w piekarniku posypać wypiek przyjemnie chrupiącą słodką kruszonką.
Krok 1 – lista zakupów
2 kg wypestkowanych śliwek (mogą być mrożone)
1 butelka (750 ml) wytrawnego czerwonego wina
kardamon
karmel:
w proporcjach 1:1:1, np. po 100 g
cukier
woda
śmietana 36-proc.
ciasto:
250 g mąki ziemniaczanej
250 g mąki pszennej
10 g proszku do pieczenia
2 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych
250 g masła
150 g brązowego cukru
100 g płynnego karmelu
5 jajek
kruszonka:
100 g cukru
100 g zimnego masła
200 g mąki pszennej
10 g cukru waniliowego
Krok 2 – przygotowanie śliwek
Przygotuj śliwki: wino wymieszaj z kardamonem i zagotuj. Następnie wrzuć śliwki, podgotuj na minimalnym ogniu do momentu, aż owoce zmiękną i nabiorą posmaku korzennego. Na koniec odcedź je i ostudź.
PS. Mrożone śliwki należy rozmrozić, przed ugotowaniem.
Krok 3 – przygotowanie karmelu
Cukier rozpuść w wodzie i gotuj, aż powstanie złocisty karmel. Zdejmij z ognia i powoli, ostrożnie dodawaj śmietankę. Mieszaj, aż powstanie płynny karmel. Gdyby masa była mało płynna, dodaj więcej śmietanki.
Krok 4
Do miski przesiej oba rodzaje mąki, dodaj przyprawy i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Krok 5
W drugiej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę i nadal ubijając, stopniowo dodawaj karmel i jajka. Na samym końcu dodaj mąkę.
Krok 6
Gotową masę przełóż do wyłożonej pergaminem prostokątnej brytfanki o wymiarach 30x40cm (lub takiej, jaka mieści się w twoim piekarniku – ciasto będzie wyższe lub niższe w zależności od tego, jak grubo rozsmarujesz masę).
Krok 7
Na wierzchu ciasta ułóż śliwki przekrojoną stroną do góry.
Krok 8 – przygotowanie kruszonki
Masło wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Kruszonka powinna mieć konsystencję ułatwiającą sklejanie się w małe kawałki kruszonki.
Krok 9
Kruszonką posyp śliwki.
Krok 10
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 35-45 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wbita w ciasto po wyjęciu będzie sucha.