Egzotycznie, owocowo i kulinarnie

15.02.2016

Na zimę już się nie zanosi, a do lata jeszcze ho, ho... Jedno czego nam teraz trzeba to słońca i klimatu tropików, na przykład w postaci owoców w kolorze słońca – pomarańcze, mandarynki, grejpfruty ananasy, granaty czy kiwi... 

Są one już na tyle długo w polskich sklepach i do tego przystępnych cenach, że coraz rzadziej traktujemy je jako egzotyczne. To, co kiedyś było wyjątkowe, z dalekich krain, dziś stało się codziennością, a nawet alternatywą dla polskich jabłek. Pomarańcze czy banany na stałe zagościły na listach zakupów. Jednak warto spróbować włączyć egzotyczne owoce do tworzenia dań obiadowych. Świetnie nadają się na surowo, jak i grillowane czy karmelizowane. 

Egzotyczne owoce pasują to takich mięs jak:
• kaczka
• kurczak
• indyk

 

Jak karmelizować owoce:
• 200 g filetowanych owoców, ananas, mango
• 50 ml śliwowicy
• 50 g cukru
• 2 łyżki masła


W gorącym rondelku rozpuścić cukier i podgrzewać do momentu, aż powstanie karmel. Następnie dodać łyżkę masła, śliwowicę i filetowane owoce, dusić przez chwilę, pod koniec dodając rozmaryn i pieprz.

 

Owoce pełne soku i smaków, słodkie i kwaśne zarazem, soczyste i pyszne są przede wszystkim doskonałym deserem. Równie dobrze sprawdzają się jako zdrowe i pożywne drugie śniadanie. Rzadziej owoce włączamy do pełnych posiłków, a przecież doskonale urozmaicają smak nowoczesnych sałatek – to wersja fit. Świetnie łączą się ze smakiem mięs – szczególnie drobiowego. Zatem zanim pojawią się nowalijki, nie wspominając o polskich owocach, pozostaje przebierać w tropikalnych smakach owoców z dalekich krain. 

Owoce egzotyczne lubią się z takimi dodatkami jak:
• polski miód
• grecki jogurt
• orzechy
• wiórki kokosowe
• rodzynki lub suszona żurawina
• czekolada
• imbir

 

Przegląd najpopularniejszych owoców tropikalnych:

Mango – o silnym owocowym aromacie, słodkie, czasem słodko-kwaśne. Doskonałe do sałatek (nie tylko owocowych, ale też wytrawnych), deserów i na mango lassi. Często uznawane za najsmaczniejszy owoc świata.
Pomarańcze – słodkie, aromatyczne i pełne soku, są idealne na domowe soki. Wyfiletowane pomarańcze będą ozdobą sałatek typu fit – świetne do kaczki i kurczaka.
Grejfruty – wyglądem przypominają przerośnięte pomarańcze, ale ich gorzkawy, orzeźwiający smak oraz odchudzające właściwości sprawdzą się w sałatkach, jak i do ryb.
Granat – zwany chińskim jabłkiem. Wystarczy łyżeczka, by wydrążyć słodko-kwaśne grona o smaku zbliżonym do jeżyn czy porzeczki w kolorze rubinu. Świetne do sałatek – bardzo efektowne wizualnie. Warto wybierać dojrzałe owoce, o czerwonej skórce.
Kiwi – im dojrzalsze tym słodsze, zwykle jadane solo, dobrze komponują się w sałatkach owocowych lub z czekoladą. Kwaskowaty, jasnozielony miąższ opisywany jest jako chiński agrest czy też skrzyżowanie smaku melona z jagodą.
Awokado – to owoc, który kulinarnie często kojarzy się z warzywem ze względu na odżywcze składniki, jak i smak, który można określić jako neutralny, nieco mdły. Świetne do sałatek, zapiekania, jak i koktajli, czy na pastę kanapkową typu quacamole.
Ananasy – choć dostępne cały rok, idealne sprawdzają się w zimowej porze. Świetnie po ugrillowaniu czy skarmelizowaniu jako słodko-kwaśny dodatek do kurczaka lub indyka.

 

 

Oto nasze propozycje dań z egzotyczną nutą

 

Buraczki z serem kozim, pomarańczą i kaszą pęczak

Składniki dla 4 osób:
300 g buraków
150 g sera koziego w roladzie
100 g ugotowanej kaszy pęczak
2 pomarańcze
Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano PRYMAT

        

Sposób przygotowania:
Umyte buraczki zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu obrać ze skórki. Pomarańcze wyfiletować. Połowę buraków zmiksować na gładką masę z dodatkiem soku z resztek pomarańczy i wymieszać z kaszą. Z pozostałych buraków wydrążyć małe kulki. Ser kozi pokroić na kawałki. Sos włoski przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Na talerzu ułożyć buraczki z kaszą, serem kozim i cząstkami pomarańczy. Polać przygotowanym sosem.

 

Kurczak smażony z borowikami i mango

400 g piersi z kurczaka

1 pokrojona w wiórki czerwona cebula
1 obrane i pokrojone na cząstki mango
1 pęczek pokrojonej ukośnie w plastry dymki
8 pokrojonych w plastry borowików
1 łyżeczka Imbiru Prymat
3 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka prażonych ziaren sezamu
1 pokrojona w paski czerwona papryka
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
3 łyżki słodkiego sosu sojowego
1 łyżka słodkiego sosu chili
100 g kiełków słonecznika, soi i rzodkiewki
Sól morska MŁYNEK Prymat, Pieprz czarny grubo mielony Prymat, Papryka słodka Prymat

 

 

Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek 
1 opakowanie Przyprawy do kurczaka pikantnej Prymat 
1 łyżeczka Imbiru Prymat

Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone mięso pokroić w paski. Oliwę wymieszać z przyprawą do kurczaka i imbirem. Powstałą marynatą natrzeć mięso i odstawić do lodówki na 2-4 godziny.
Na rozgrzanym oleju sezamowym podsmażyć warzywa, borowiki, mango, czosnek i imbir. Warzywa i grzyby zdjąć z patelni i podsmażyć na niej mięso. Po około 5 minutach ponownie dodać warzywa i grzyby, całość skropić sosem sojowym i chili, delikatnie wymieszać. Tak przygotowane dania doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką słodką, połączyć z kiełkami, posypać ziarnami sezamu i podawać z białym długoziarnistym ryżem.

 

W naszej galerii również znajdziecie smaczne inspiracje. Zapraszamy!

 

Udostepnij:

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Suonatar

28.02.2016 13:39
Czas zacząć wprowadzać tropiki do swojej kuchni :)

Maridka19

16.02.2016 16:26
Same pyszności zwłaszcza kurczak smażony z borowikami i mango :)

Futka

16.02.2016 08:59
Kocham wszystkie owoce tropikalne, ale mango jest moim ulubionym owocem. Lubię szczególnie sałatki i musy z mango - idealne do jogurtów, smoothie i naleśników :)

bietka

15.02.2016 16:13
same pyszności :)
prymat