Korzenny aromat pierniczków idealnie harmonizuje się z dodatkiem wytrawnych orzechów włoskich i słodyczą miodu. Dla tych, którzy jeszcze nie przygotowali tych aromatycznych smakołyków, prezentujemy przepis na świąteczne pierniczki właśnie z tymi dodatkami.
W wielu domach tradycją stało się przygotowanie na święta pierników. Bez względu na to, czy jest to ciasto czy też małe ciasteczka – warto wzbogacić ich wyjątkowy smak dodatkiem miodu i orzechów. Oba składniki wprost doskonale współgrają z ciastem korzennym, które pod ich wpływem nabiera niepowtarzalnego charakter, docenianego przez wielbicieli słodkości.
Zaleca się przygotowanie pierniczków na kilka dni przed Wigilią. Miód powoduje ich początkową twardość, a z upływem czasu nabierają wilgoci i stają się w sam raz do skonsumowania.
Krok 1 – lista składników
100 g cukru
200 g łuskanych orzechów laskowych
500 g miodu
1 kg mąki pszennej
10 jajek
cynamon
Krok 2 – przygotowanie karmelu
Z cukru przygotuj karmel, ostrożnie rozpuszczając go na suchej, gorącej patelni. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.
Krok 3 – prażenie orzechów
Orzechy sparz, obierz ze skórki i posiekaj.
Krok 4 – przygotowanie ciasta
Wszystkie składniki (orzechy, jajka, cynamon, mąkę, miód) wymieszaj, dodaj przestudzony karmel i wyrób ciasto.
Krok 5.
Ciasto odstaw do lodówki na 4 godziny.
Krok 6.
Po wyjęciu z lodówki jeszcze raz wyrób ciasto, a następnie rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm.
Krok 7.
Z ciasta wytnij pierniczki o dowolnych kształtach.
Krok 8.
Pierniczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i piecz około 40 minut.