Kulinarne triki świąteczne od Klubu Szefów Kuchni

04.12.2015
Kulinarne triki świąteczne od Klubu Szefów Kuchni

Specjalnie dla Was zebraliśmy kulinarne triki od Klubu Szefów Kuchni, które z pewnością pomogą Wam w przygotowaniu do Świąt. 

 

1. Świąteczny tatar z łososia - jak go przygotować?

Chcąc pokroić filet z łososia przygotowując świąteczny tatar, wstawcie rybę na chwilę do zamrażarki. Dzięki temu łosoś będzie twardszy i dużo łatwiej będzie się go siekać. Gotowy tatar należy odstawić na minimum godzinę do lodówki – będzie smaczniejszy, gdy smaki się przegryzą.

 

2. Jak przygotować pasztet, aby zyskał smaczną skórkę? 

Przygotowując świąteczny pasztet, posmarujcie formę do pieczenia margaryną i wysypcie ją posiekanymi orzechami, dzięki temu pasztet zyska smaczną skórkę.

 

3. Dania mięsne na świątecznym stole?

Przygotowując na świąteczny obiad pieczonego w całości kurczaka, indyka, kaczkę lub gęś pamiętajcie, że mięsa będą smaczniejsze i bardziej aromatyczne, jeśli natrzecie je marynatą lub ulubionymi przyprawami od zewnątrz i w środku. Zamarynowane mięso odstawcie do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

 

4. Świąteczne sałatki 

Przygotowując świąteczne sałatki z burakami, użyjcie buraków pieczonych w folii aluminiowej przez ok. 45-80 minut, w zależności od wielkości, w temperaturze 180 stopni. Pieczone buraki będą miały ciekawszy, słodszy smak. 

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

monikaT83

04.12.2015 19:56
Piękne zdjęcie!

cukiereczek

04.12.2015 18:04
wspaniały,słodki widok
prymat