Warto być odważnym w kuchni i łączyć z pozoru nie pasujące do siebie składniki. Najlepszym tego przykładem jest przepis na „Pstrąga wędzonego z bryndzą”, a inaczej mówiąc „Spotkanie Mazura z góralką”. Oryginalny smak gwarantowany!
Dzisiejsze danie jest przykładem na to, że odwaga i kreatywność w kuchni jest czymś niezwykle ważnym. Czasami warto sięgnąć po ciekawe rozwiązania i połączyć z pozoru nie pasujące do siebie smaki. Satysfakcja z takiego eksperymentalnego dania, które okaże się niesamowitym odkryciem kulinarnym dla nas i naszych najbliższych jest nie do przecenienia.
Dzisiaj mamy dla Was wariację na temat polskich smaków – połączenie produktów z południa i północy Polski, ryby z górskim serem.
Czy wiesz, że cytryna nabierze niezwykłej intensywności aromatu, gdy się ją lekko podsmaży lub zgrilluje.
Warto też pamiętać, że sosy na zimno najlepiej mieszać w misce z pozostałymi produktami przed podaniem na talerz.
Spotkanie Mazura z góralką
Składniki dla 2 osób:
- 150 g szparagów konserwowych
- 200 g pstrąga wędzonego
- 4 łyżeczki pieprzu zielonego marynowanego
- 150 g ugotowanego makaronu
- Patisony marynowane Smak
- 3 łyżki śmietany 36%
- 125 g sera bryndza
- Cytryna
- Ser dżiugas
- Pieprz czarny w młynku Prymat
- Kurkuma mielona Prymat
- Przyprawa do dań z makaronu Prymat
- Cząber Prymat
Przygotowanie:
Cytrynę kroimy w ćwiartki, a szparagi w małe kawałki (kilka sztuk zostawiamy do podania). Wrzucamy cytrynę na podgrzaną patelnię aby lekko ją podgrilować. Wykrajamy z ryby 2 filety. Usuwamy skórę. Jeden filet ryby łączymy z bryndzą i słodką śmietaną, miksujemy na gładką masę. Łączymy masę rybną z ugotowanym makaronem. Drobno siekamy zielony pieprz. Dodajemy szparagi do makaronu, przyprawiamy przyprawą do makaronu, cząbrem, kurkumą. Dodajemy zielony pieprz i całość delikatnie mieszamy.
Układamy na talerzu resztę szparagów, na nich układamy sałatkę makaronową, posypujemy świeżym pieprzem z młynka. Na koniec ścieramy na tarce odrobinę sera dżiugas, układamy kawałki ryby z drugiego fileta, ozdabiamy patisonami. Na koniec dekorujemy grillowaną cytryną.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.