Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sonia Bohowsiewicz w kąciku kulinarnym

Sonia Bohowsiewicz w kąciku kulinarnym

W menu zagoszczą grzyby: zapiekane pieczarki z musem z oliwek i z sosem z sera pleśniowego oraz orientalny rosół z kurczaka z grzybami shiitake (lub pieczarkami) i prażonymi ziarnami sezamu.

 

Sonia Bohosiewicz znana jest ze swojego talentu komediowego. Czy Robert Sowa wydobędzie z niej talent kulinarny? To wszystko w niedzielny poranek w Dzień Dobry TVN od 8.30. Zapraszamy.

 

Sonia Bohowsiewicz w kąciku kulinarnym

 

Orientalny rosół z kurczaka z grzybami shiitake (lub pieczarkami) i prażonymi ziarnami sezamu

 

Składniki dla 4 osób:

200 g pokrojonego w paseczki pieczonego lub gotowanego kurczaka

1 pokrojona w kostkę cebula

1 pokrojony w plastry por

1 pokrojona w cienkie paseczki (julienne) marchewka

1 pokrojona w plastry gałązka selera naciowego

200 g grzybów shiitake (lub pieczarek)

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka oleju sezamowego

3 łyżki jasnego sosu sojowego

50 g kiełków sojowych

2 łyżki prażonych ziaren sezamu

1,5 l rosołu z kury Kucharek

½ pęczka kolendry

Grubo mielony czarny pieprz indyjski, chili, imbir Prymat

Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold do smaku

Makron sojowy lub ryżowy

 

Sposób przygotowania:

Pokrojone warzywa, cebulę i grzyby podsmażyć na oliwie połączonej z olejem sezamowym. Dodać gorący rosół z kury, sos sojowy i makaron orientalny, gotować 5 minut. Następnie dodać kurczaka i doprawić do smaku.

Tak przygotowaną orientalną zupę podawać z kiełkami sojowymi, ziarnami sezamu i świeżo siekaną kolendrą.

 

 

Zapiekane pieczarki z musem z oliwek i sosem z sera pleśniowego

 

Składniki dla 4 osób:

16 dużych, obranych pieczarek

4 łyżki oliwy z oliwek

2 posiekane ząbki czosnku

2 szklanki bułki tartej Prymat

4 łyżki czarnych oliwek Smak

4 łyżki zielonych oliwek Smak

1 łyżeczka kaparów z zalewy Smak

2 łyżki posiekanych filecików anchois

4 łyżki tartego parmezanu

1 pęczek natki pietruszki

2 łyżki masła

1 pokrojona w kostkę cebula

200 ml śmietany kremówki

100 g sera złocistego Lazur

50 ml białego wytrawnego wina

Grubo mielony czarny pieprz indyjski, papryka słodka, gałka muszkatołowa Prymat

Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold do smaku

 

Sposób przygotowania:         

Oczyszczone kapelusze pieczarek ułożyć na blasze do pieczenia. Oliwę z oliwek wymieszać z czosnkiem, oliwkami, anchois, natką pietruszki, kaparami i bułką tartą, doprawić do smaku. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać ser pleśniowy, wino i śmietanę. Całość gotować do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Tak przygotowany sos doprawić do smaku.

Przygotowaną masę z oliwek ułożyć na kapeluszach pieczarek, skropić sosem, posypać tartym parmezanem i piec przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Tak przygotowane aromatyczne pieczarki podawać z suszonymi pomidorami i kremowym sosem balsamicznym.  

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak