Z lukrem i cukrem pudrem

09.02.2015

Tłusty czwartek jest dziś najbardziej obrazowym wspomnieniem, czym był niegdyś karnawał. A była to wyjątkowa chwila słodkiego zapomnienia, niepohamowanego obżarstwa i czasu, kiedy żadne normy nie obowiązywały.

Już dziś, od poniedziałku wszyscy z rozmarzeniem czekamy na ten cudny tłusty czwartek, planujemy gdzie kupić pączki, według jakiego przepisu przyrządzić faworki, no i kwestia kluczowa – jak dużo planujemy tych słodkości zjeść. Bo tego dnia nie obwiązują żadne restrykcje, nowoczesne diety czy silne postanowienia. To dzień, który rozgrzesza z każdej słodkości i słabości. Ba, nawet nie wypada nie zjeść kilku pączków, by móc z godnością przyznać się do wierności polskiej tradycji.

Ale tłusty czwartek nie tylko pączkiem z różą i lukrem stoi. Nieco zapomnianym symbolem tłustego czwartku są chrusty, faworki…. Wielu z nas pamięta je z dzieciństwa, kiedy babcie czy mamy wyczyniały słodkie cuda, czary i dziwne rytuały. Tajemnicze uderzanie wałkiem w ciasto, zakaz zbliżania się do garnka ze smażącym się smalcem, a na koniec urok grubo prószonego cukru pudru…. Czysta poezja tłustego czwartku w każdym domu z dawnych czasów!

Zapraszamy do przyrządzenia domowych faworków – są po prostu pyszne, warto też przywrócić kulinarne cuda z dzieciństwa we wysłanym domu. A dla miłośników obżarstwa i lenistwa – jedzcie ile wlezie, tylko taki jedne dzień w roku!

Ile pączków zjecie w najbliższy czwarte? Jak jest Wasz rekord?

Udostepnij:

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

CAROLL1989

11.02.2015 14:46
Dobre pytanie Sara,ja też jestem ciekawa szczegółów smażenia

Skotka

10.02.2015 18:33
Śliczne:) Ja na pewno zgrzeszę i zjem kilka w czwartek:)

turkus3

10.02.2015 17:16
wyglądają jak malowane !!!

AnielskaSlodycz

10.02.2015 14:29
ładniutkie są tak szybko ten tłusty czwartek już niebawem 12 lutego !!!

sara1

10.02.2015 08:57
wyglądają apetycznie,ciekawi mnie na jakim tłuszczu były smażone
prymat