Przyprawa Tygodnia - Gorczyca

26.08.2010
Przyprawa Tygodnia - Gorczyca

 

Najbardziej znana jest jako składnik musztard, które są doskonałym dodatkiem do mięs, kiełbas, ryb i sosów. Wykorzystuje się ją także do marynowania mięsa, konserwowania warzyw (pikle) i wyrobu wędlin.

 

Na bazie gorczycy można przygotować doskonały sos do grillowanych polędwiczek wieprzowych. Jako ciekawostkę dodam, że rozgnieciona gorczyca zalana wodą usuwa nieprzyjemny zapach z garnków.

 

Co ważne gorczyca ma również kilka właściwości zdrowotnych. Używana jest w plastrach łagodzących bóle reumatyczne i przeziębienia oraz do produkcji maści. Olejek gorczyczny ułatwia trawienie pokarmów, ma właściwości antybakteryjne i obniża ciśnienie krwi.

 

 

1

 

Udostepnij:

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

goofy9

28.08.2010 12:41
ja przede wszystkim do przetworów (sałatek, grzybów, ogórków)

edyta44

27.08.2010 17:43
ja gorczycę używam do ogórków.

MONIKA176

27.08.2010 12:02
ja gorczycę używam tylko raz do roku podczas kiszenia ogórków i jak robię paprykę w zalewie miodowej gorczyca powoduje że moja papryka która smakuje wyśmienicie w tej zalewie jest twarda i jędrna

alaaa

26.08.2010 17:56
do ogórków konserwowych,sałatek z ogórków ,kiełbasy domowej roboty,śledzi w zalewie,grzybów i papryki marynowanej
prymat