Doradca Smaku II, odc. 54: Sałata śledziowa

02.04.2014
Doradca Smaku II, odc. 54: Sałata śledziowa

W Polsce bardzo popularne są śledzie. Jemy je na różne sposoby - w śmietanie, solo, w sosie, ale również w sałatkach. Pytanie, czy przed dodaniem do sałatki śledzie trzeba opłukać? To co najważniejsze to to, by nie były słone. 

 

Sałata śledziowa

400g śledzia solonego

2 pomidory

150g fasolki szparagowej gotowanej

1 seler naciowy

1 cebula

1 jabłko

sok z 1/2 cytryny

Tymianek Prymat

Majeranek otarty Prymat

Pieprz kolorowy Prymat

10ml oliwy z oliwek

100ml śmietany 36%

Chrzan tarty Smak

Sól morska Prymat

 

Śledzie płuczemy w wodzie około  15 minut. Pomidory obieramy, wybierając tylko ich twardą cześć, którą kroimy w kosteczkę. 

 

Seler naciowy obieramy i wraz z fasolką szparagową - kroimy w kosteczkę.

 

Cebulę kroimy w cienkie pióra. Na koniec obieramy jabłko, wydrążamy i kroimy w kosteczkę.

 

Wszystko mieszamy ze sobą w misce i doprawiamy majerankiem, tymiankiem i pieprzem kolorowym. 

 

W drugiej misce mieszamy ze sobą śmietanę, chrzan tarty i sok z cytryny. Tak przygotowany sos dodajemy do miski z warzywami i mieszamy, a na koniec lekko solimy.

 

Śledzie kroimy na skos w paski o grubości ok 2 cm.

 

Układamy je na talerzu, obok dajemy sałatkę warzywną, skrapiamy oliwą z oliwek i tak podajemy.

 

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margaretkaw

03.04.2014 18:39
Zaskoczył mnie dodatek oliwy z oliwek :)

Maria Lewandowska

03.04.2014 12:53
Ja też bardzo lubię śledzie. Robię je na rozmaite sposoby zarówno solone jak i surowe. Czasem zamiast tradycyjnie używać cebuli dodaję czosnek, majonez i doprawiam majerankiem.

Mniam

02.04.2014 23:02
Śledzie to bardzo wdzięczne rybki. Można je jeść i jeść. Ostatnio bardzo dużo robiłam sałatek ze śledziem i jeszcze nie mam ich dość :) Jeżeli chcemy, żeby były bardziej delikatne polecam je moczyć w wodzie z dodatkiem mleka.
prymat