Doradca Smaku II, odc. 50: Boczek marynowany

26.03.2014
Doradca Smaku II, odc. 50: Boczek marynowany

Co daje mięsu marynata? W szczególności inny smak. W dzisiejszym odcinku marynujemy boczek i nadajemy mu inny smak. 

 

Boczek marynowany

 

1kg surowego boczku
2 pomidory
kiełki lucerny
Musztarda sarepska Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Do marynaty:
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
Kminek mielony Prymat
Curry Prymat
Gałka muszkatołowa Prymat
Przyprawa do żeberek Prymat

 

Do garnka wlewamy dwie łyżki stołowe miodu i sosu sojowego.

 

Wstawiamy garnek na ogień, mieszając delikatnie podgrzewamy do momentu aż miód będzie rzadki.

 

Przyprawę do żeberek, kminek mielony, curry i gałkę muszkatołową wsypujemy do miski, mieszamy i dodajemy do miodu połączonego z sosem sojowym.

 

W naczyniu żaroodpornym układamy plastry boczku, polewamy je przygotowaną marynatą, obracamy je jednocześnie otaczając je całe w marynacie, następnie przyprawiamy solą i pieprzem.

 

Przykrywamy naczynie i odstawiamy do lodówki. Po ok. 45 – 60 minut odwracamy plastry boczku na drugą stronę i marynujemy kolejne 45-60 minut.

 

Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej zamarynowane plastry boczku. Smażymy je 4-5 minut z każdej strony.

 

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plastry.

 

Zdejmujemy z patelni boczek i na tą samą patelnię układamy plastry pomidorów, doprawiając je solą i pieprzem. Dolewamy na patelnię resztę marynaty pozostałej  w naczyniu żaroodpornym i smażymy pomidory krótko tylko do uzyskania ich letniej temperatury.

 

Zdejmujemy pomidory z patelni układamy na talerzu razem z boczkiem, dekorujemy kiełkami i  podajemy z musztardą.

 

 

Udostepnij:

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

romanrafal

27.03.2014 16:03
pyszny boczuś
prymat