Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro

Odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro

Składniki:

200g ryżu
400 ml wody
Imbir mielony Prymat
1 papryka czerwona
1 ostra papryka
1 cebula
100 g masła
50 g kiełków sojowych
80 ml jasnego sosu sojowego
40 ml octu ryżowego
20 g sezamu
Pieprz cytrynowy Prymat
Chili pieprz cayenne Prymat
40 g cukru
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

 

1

Połowę cebuli kroimy w drobną kostkę.

 

2

Do garnka wrzucamy kawałek masła,

 

3

wlewamy odrobinę oleju

 

3

...i podsmażamy cebulę.

 

4

Następnie dosypujemy ryż.

 

4

Gdy nabierze on koloru perłowego, wlewamy wodę

 

5

i przyprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym. Czekamy aż się zagotuje i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

 

12

Po około 10-15 minutach, gdy ryż będzie miękki wyjmujemy go z piekarnika i dodajemy odrobinę masła. Wszystko mieszamy.

 

6

Paprykę czerwoną i ostrą kroimy w kawałki i czyścimy z gniazd nasiennych.

 

7

Następnie kroimy papryki w paseczki. Połowę cebuli siekamy w cienkie plastry.

 

8

Wrzucamy na patelnię paprykę czerwoną...

 

9

...cebulę, część papryki ostrej i kiełki sojowe.

 

10

Wszystko podsmażamy i dodajemy ocet ryżowy oraz sos sojowy.

 

13

Następnie wykładamy na talerze ryż (najlepiej za pomocą miseczki formując kopczyk), polewamy sosem, posypujemy wszystko sezamem. Bon apetit! 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak