Dzień Marchewki

07.09.2011
Dzień Marchewki

Marchewka jest bardzo popularnym warzywem w polskiej kuchni. Często nie zwracamy na nią szczególnej uwagi, biorąc ją za coś oczywistego. Tymczasem słodka marchew, która teraz wykorzystywana jest niemal we wszystkich kuchniach świata została wyhodowana dopiero w XVI w. Doceniana jest szczególnie przez osoby dbające o zdrowie, ze względu na dużą zawartość karotenu, który wzmacnia odporność i wpływa pozytywnie na wzrok. Oprócz tego marchew to bomba witamin i składników odżywczych. Szczególnie polecana osobom, które dużo pracują przy komputerze - zawarta w niej witamina A wpływa pozytywnie na przemęczone oczy.

Czy wiesz że ?

Jednym z typowych dla kuchni portugalskiej produktów jest dżem marchewkowy.

 

Na świecie hodowanych jest około 60 odmian marchewki.

Udostepnij:

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

motylekgoha

01.04.2014 17:58
Marchewka to moje ulubione warzywo zarówno na surowo jak i gotowane.Tego dnia upieke ciasto marchewkowe.
prymat