Savior Vivre: Jak jeść owoce morza?

31.01.2014
Savior Vivre: Jak jeść owoce morza?

Ryby

 

Ryby smażone czy pieczone należy jeść szerokim widelcem i specjalnym, przeznaczonym do tego celu nożem o szerokim, tępym, skośnym ostrzu.

 

 

Ryby wędzone i śledzie spożywamy za pomocą zwykłego noża i widelca. Ości odkłada się na brzeg talerza.

 

Owoce morza

 

Krewetki je się w pucharkach lub miseczkach, jeśli podawane są jako koktajl albo sałatka. Grillowanie krewetki królewskie je się palcami: odrywa się główkę, obiera pancerzyk i zjada zawartość.

 

 

Ostrygi odcina się nożykiem od muszli, wyrzuca ciemne niejadalne części, a wnętrze zjada skropione sokiem z cytryny. Skorupę z zwartością podnosi się do ust i wlewa całą zawartość dyskretnie i bez siorbania.

 

 

Ślimaki i małże lub mule trzyma się w szczypczykach i zjada trzymanym w prawej ręce małym widelczykiem.

 

Kawior nakłada się łyżeczką z miseczki na małą kanapkę lub tost i skrapia sokiem z cytryny.

Udostepnij:

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

01.02.2014 15:45
W Cancal-przy nabrzeżu na murku siedzą turyści- i pałaszują owoce morza,świeze,i takie naj lepsze.Pozostała ''pamięć smaku'' i piękne zdjęcia.Grazyna-także miałam te frajdę,są pyszne.

brioszka

31.01.2014 21:18
mniam, uwielbiam! nabrałam ochoty na małże :)

ao_12

31.01.2014 20:53
ja także jedząc mule korzystałam z jednej muszli pustej- służyła mi za szczypczyki :) były pyszne

Christopher

31.01.2014 19:42
Spora,bardzo spora ilość muli w dużej misce,obok mała z wodą i serwetka.W lewej ręce muszla pełna,a w prawej pusta i tą wybieramy małża i niesiemy do ust.Tak z wielkim smakiem objadaliśmy się we Francji.Była to wielka frajda.

Renata9

31.01.2014 18:44
nie przepadam za owocami morza, ale warto wiedzieć jak je jeść
prymat