Kulturalna kuchnia: Savoir-vivre - Co, czy i jak jeść, cz. 1 – śniadanie

17.01.2014
Kulturalna kuchnia: Savoir-vivre - Co, czy i jak jeść, cz. 1 – śniadanie

Pieczywo

Pieczywo należy podawać w specjalnym koszyczku ustawionym pośrodku stołu. Do pieczywa nie używamy noża, tylko odłamujemy je rękami. Ułamany kawałek możemy posmarować masłem. Kanapki możemy robić przy śniadaniu, na oficjalnych przyjęciach nie wypada nakładać wędliny i sera na chleb.

Jeśli lubimy tosty na śniadanie, toster należy ustawić obok na osobnym stoliku.

 

Masło

Masło podajemy na stół w maselniczce lub na talerzyku z drewnianą łopatką do nakładania lub specjalnym szerokim, tępym nożem. Za pomocą tego noża należy kawałek masła nałożyć na swój talerzyk i smarować kawałki chleba na talerzyku (nie w ręce).

 

Jajka

Jajka na twardo podajemy obrane i podzielone na cząstki (wyjątkiem są wielkanocne pisanki). Jajka na miękko podajemy w specjalnych kieliszkach i obieramy ze skorupki po obtłuczeniu jej łyżeczką. Jajka faszerowane podaje się w połówkach skorupek i je widelczykiem.

 

Dżem

Dżem czy marmoladę podaje się na stół na talerzyku z łyżeczką. Każdy z gości nakłada sobie łyżeczką dżem na własny talerzyk, a następnie nożem nabiera dżem na pieczywo.

 

Wędliny

Wędliny podajemy na stół na półmisku lub talerzu. Będą wyglądać szczególnie apetycznie, jeśli półmisek zostanie przybrany zieleniną, np. listkami sałaty.

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Romanowka

18.01.2014 09:00
bardzo ciekawy cykl, czasem przygotowuję posiłki dla moich wakacyjnych gości i poznanie zasad serwowania posiłków jest dla mnie ważne

stef

17.01.2014 17:49
Wcześniej, zdradliwe zupy,tutaj śniadania-przyjemne szkolenia.

DorotaZ

17.01.2014 16:12
Przydatne porady:)
prymat