Gadżetomania: Ringi, pierścienie, ranty...

11.01.2014
Gadżetomania: Ringi, pierścienie, ranty...

Zwykłe jajko sadzone, kanapka czy purée do obiadu zaserwowane w prosty a jakże atrakcyjny i estetyczny sposób zachwycą wszystkich miłośników pięknie podanych potraw.

Takie pierścienie kojarzą się z profesjonalną kuchnią restauracyjną. Jednak zainteresowanie kulinariami i chęć jadania we własnym domu jak w najlepszej restauracji sprawiły, że takie akcesoria można dostać w dobrze wyposażonych sklepach z domowym AGD, a także w różnych sklepach sieciowych.

Ranty czy też pierścienie zwykle mają formę koła, jednak można też znaleźć takie foremki w kształcie trójkątów czy kwadratów, a także innych form bardziej fantazyjnych. Oczywiście można też wykorzystać klasyczne foremki na ciastka, aby przygotować na przykład atrakcyjne kanapeczki na słodko dla dzieci, choćby w kształcie serca.

Takie ranty mają różną wysokości i średnicę, najlepiej, jeśli mają uchwyt oraz dołączony dociskacz. Powinny być też wykonane ze stali nierdzewnej. Można je zastosować jako formy np. do dan o konsystencji musu czy też do budowania apetycznych wież. Można w nich piec jak i chłodzić potrawy, za ich pomocą wycinać kształty jak i nadawać kształt potrawom tuz przed podaniem.

A do czego Wam by się takie ranty przydały?

 

CLUB SANDWICH Z JAJKIEM, PIECZONYM BEKONEM I PASTĄ Z KURCZAKA

  

Składniki dla 4 osób:
12 kromek pieczywa tostowego
4 sadzone jajka
12 plastrów upieczonego, chrupiącego bekonu (15-20 minut w temperaturze 200ºC)
4 liście sałaty lodowej
 
Pasta z kurczaka:
2 ugotowane piersi z kurczaka
4 łyżki majonezu
Sól, biały pieprz, ostra czerwona papryka Prymat
 
Do dekoracji:
sałata lodowa, pomidory koktajlowe, pokrojona w słupki marchewka i biała rzepa.
 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki  pasty zmiksować w blenderze i doprawić do smaku wedle własnego gustu.

Tosty zrumienić w opiekaczu i odciąć brzegi lub wyciąć rantami kucharskimi. Na czterech tostach ułożyć sałatę lodową i pastę z kurczaka. Przykryć kolejnym tostem, na nim ułożyć ciepły bekon, jajko i przykryć trzecim tostem. Tak przygotowane kanapki przekłuć czterema wykałaczkami, pokroić na cztery części, udekorować sałatą, pomidorami i warzywami.

Tak przygotowany club sandwich można podawać z chrupiącymi frytkami oraz ketchupem, salsą pomidorową lub sosem cesarskim.

Udostepnij:

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Hania_1

13.01.2014 09:59
takie gadżety są w sklepach internetowych, można je kupić bez wychodzenia z domu, ja tak zrobiłam :-)

Marzena34

12.01.2014 17:45
fajnie byłoby gdyby takie rzeczy pojawiały się w nagrodach,a i inne ciekawostki też,mieszkam w takim miasteczku że zdobycie czegoś takiego graniczy z cudem

Doradca Smaku

12.01.2014 15:14
@BeataJ, być może kiedyś coś z prezentowanych gadżetów, rzeczywiście się pojawi w naszym Katalogu. Czas pokaże :). Pozdrawiamy.

BeataJ

11.01.2014 23:11
A może kiedyś prezentowane tu co jakiś czas gadżety pojawią się w nagrodach...

bietka

11.01.2014 20:20
bardzo fajne są takie różne gadżety :)

gosia56

11.01.2014 18:44
A ja mam takie pierścienie okrągłe i ostatnio dostałam takie prostokątne super gadzety

Olga_SK

11.01.2014 16:55
Świetna sprawa! Dzięki takiemu gadżetowi można zaserwować danie niemal w restauracyjnej formie :) Niestety ja się jeszcze nie dorobiłam pierścieni w swej kuchni.
prymat