Gadżetomania: Fondue andrzejkowe

30.11.2013
Gadżetomania: Fondue andrzejkowe

Spotkanie kulinarno-towarzyskie przy jednym garnku z pysznościami to dobry pomysł na takie wieczór jak andrzejki czy jakikolwiek w gronie przyjaciół lub rodziny.

W Polsce fondue jest nadal rzadko przyrządzane, zatem na pewno zaciekawi gości. To danie smaczne, pożywne, łatwe w przygotowaniu i na pewno rozgrzewające. Zatem na Andrzejki roztapiajmy nie tylko wosk, ale też i… ser.

 

Dla poszukujących ciekawych pomysłów polecamy obok pieczywa zaserwować także kabanosy lub kawałki pieczonego lub duszonego mięsa, ziemniaczane kulki czy też surowe warzywa. A co Wy polecacie do serowego fondue?

 

 

FONDUE SEROWE
 
 
Składniki:
200 g sera Ementaler
200 g sera Gruyere
200 g sera Raclette
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 ml białego wytrawnego wina
50 ml wiśniówki
Pieprz czarny mielony Prymat
Białe pieczywo tostowe, lekko zrumienione i pokrojone w kostkę
 

Sposób przygotowania:

Kociołek do fondue (caquelon) natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 100 ml wina, a pozostałe wino wlać do kociołka. Wino delikatnie podgrzać, dodać sery, dokładnie wymieszać, aż sery zaczną się topić, a masa wrzeć. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodać mąkę ziemniaczaną z winem i wymieszać. Tak przygotowane fondue doprawić do smaku wiśniówką i czarnym pieprzem. Podawać z chrupiącymi grzankami z pieczywa tostowego.

 

Udostepnij:

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

romanrafal

01.12.2013 08:57
Zawsze chciałem kupić fondue,teraz kupię napewno.

Anonimowy

01.12.2013 08:54
Również nie posiadam fondue ale kiedyś kupię napewno.

MagdaXXX

30.11.2013 17:48
mam takie cudo i polecam każdemu raz że zabawa przednia to dwa smakuje rewelacyjnie

bietka

30.11.2013 15:29
ja mam fondue, ale jeszcze nigdy go nie użyłam, chyba to się musi zmienić :)

Anonimowy

30.11.2013 14:43
Musze zrobic dzisiaj

IZABELA29

30.11.2013 13:45
niestety nie posiadam fondue
prymat