Między 9 a 11 listopada w Swołowie na Pomorzu odbędzie się niecodzienny festiwal gęsiny, która już szósty raz z rzędu odbędzie się w tamtejszym muzeum. Wydarzenie tym bardziej ciekawe, że właśnie w tych dniach na Pomorzu ubijano gęsi, by robić z nich wspaniałe, lokalne przysmaki. Każdy z uczestników festiwalu będzie miał szansę na skosztowanie takich frykasów jak: pierogi z gęsiną, pasztety, galaretki, brukwiana i kartoflanka na gęsinie, gęś pieczoną czy nawet półgęski wędzone. Wszystko to przygotowane zostanie przez lokalnych restauratorów oraz Koła Gospodyń Wiejskich.
Co: Na świętego Marcina najlepsza pomorska gęsina – festiwal gęsiny
Gdzie: Swołowo
Kiedy: 9-11 listopada
O której: 10.00-16.00
Więcej na temat wydarzenia na: muzeum.swolowo.pl
Na zaostrzenie smaku polecamy:
Pieczone udko z gęsi confit podane na czerwonej kapuście
Składniki dla 4 osób: Kapusta z truskawkami: ½ główki czerwonej kapusty Pierożki leniwe: |
Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie ułożyć garnku i oprószyć przyprawą do drobiu po myśliwsku. Cytrynę i pomarańczę pokroić w plastry i obłożyć nimi mięso. Dodać rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, a następnie zalać tłuszczem gęsim lub oliwą, tak aby mięso w całości było zakryte. Tak przygotowane uda z gęsi gotować do miękkości na bardzo małym ogniu.
Ser rozdrobnić i połączyć z żółtkami, białka ubić na pianę dodając szczyptę soli. Mąkę i białko dodać do sera, całość lekko wymieszać i przełożyć na stolnicę. Ciasto wyrobić na gładką masę, podzielić na kilka części, uformować z nich wałki, pokroić ukośnie jak kopytka i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie.
Kapustę pokroić w paski, zalać czerwonym winem i dusić przez ok. 30 minut. Gdy zmięknie dodać obrane, pokrojone w kostkę i skropione sokiem z cytryny jabłko oraz namoczone rodzynki. Kapustę przyprawić grubomielonym czarnym pieprzem, goździkami i solą. Pod koniec duszenia dodać miód, zagęścić zasmażką i dodać pokrojone w cząstki truskawki. Całość gotować jeszcze przez chwilę, po czym zdjąć z ognia.
Mięso wyjąć z tłuszczu i przyciąć kostki. Udka z gęsi ułożyć na gorącej kapuście, podawać z usmażonymi na maśle pierożkami leniwymi. Przed podaniem danie udekorować.