ABC Przypraw: Jak kapusta to i… kminek cały

24.10.2013
ABC Przypraw: Jak kapusta to i… kminek cały

 

Niewielu wie, że kminek jest bardzo popularną przyprawą w kuchni środkowoeuropejskiej oraz żydowskiej. Doskonale pasuje do twarogu, żółtego sera, a także do zup. W Alzacji miejscowy „ser z Munster” tradycyjnie jest serwowany z kminkiem na małych talerzykach. W innych regionach Francji owoce kminku są stosowane jako przyprawa do „pain d’ épices”. Używany jest również do aromatyzowania likieru kummel.

 

Żeberka wieprzowe w kapuście

 

Składniki dl 6 osób:

75 dag żeberek
1 główka białej kapusty (1 kg)
1 cebula (7dag)
5 dag tłuszczu
2 dag mąki
1 kostka Rosół warzywny Kucharek,
Kminek cały Prymat
 Sól, Pieprz czarny mielony Prymat, Przyprawa do żeberek Prymat

Sposób przygotowania:

Żeberka opłukać, podzielić na porcje i podgotować w małej ilości bulionu z kostki rosołowej Kucharek. Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić w grubą kostkę, włożyć do żeberek, dodać obraną i pokrojoną w talarki cebulę. W czasie gotowania dolewać bulionu, aby wywaru wystarczyło na sos. Z tłuszczu i mąki zrobić jasnozłotą zasmażkę, wymieszać z kapustą i żeberkami, zagotować. Doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym, przyprawą do żeberek oraz kminkiem Prymat.

(5-7 porcji)

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Christopher

26.10.2013 01:53
Kuchnia bez kminku byłaby uboga.Żeberka,golonka,bigos,świetna czeska zupa kuljda i jeszcze wiele innych potraw.

caralajna

25.10.2013 08:53
nie lubię kminku, ale uwielbiam kumin (kmin rzymski)

bietka

24.10.2013 17:01
do kapusty kminek musi być obowiązkowo w całości :)
prymat