Bogate nazewnictwo tego warzywa współgra z jego licznymi walorami, a także odmianami i kolorami – od pomarańczowego przez marmurkowy po głęboko filetowy, słowem – bakłażanowy. Dlatego też początkowo bakłażan traktowany był podobnie jak ziemniak, czyli jako roślina dekoracyjna. Wierzono też niegdyś, iż bakłażan jest rośliną trującą i nazywano ją „szalonymi jabłkami”.
Dziś bakłażan to jedno z tych tajemniczych warzyw, które choć od lat dostępne na bazarkach czy na stoiskach warzywnych w hipermarketach, nieco nas zawstydza. Szeroko dostępne, kusi pięknym kolorem, każdy zna to warzywo w teorii, ale czy w praktyce? Niekiedy nawet wprawni kucharze-amatorzy omijają to warzywo szerokim łukiem. Niemal każdy słyszał poradę jak pozbyć się goryczki z bakłażana… Pewnie wiele osób z obawy przed smakiem goryczki po prostu rezygnuje z bakłażana w swojej kuchni. A warto urozmaicić nasze potrawy o tę piękną, bakłażanową barwę, jak i egzotyczny smak.
W przekroju bakłażan podobny jest do cukinii, w kolorze niemal jak śliwka, w połysku jak papryka, w smaku… No właśnie… w smaku – bliżej nieokreślony, delikatny, nieco mdły. Botanicznie bakłażan to owoc, a dokładniej jagoda, choć kulinarnie to klasyczne warzywo.
Bakłażany lubią być grillowane. Jednak równie dobrze smakują pieczone czy smażone. Świetnie wychodzą w panierce, faszerowane, zawijane. Komponują się doskonale z papryką, cukinią, czosnkiem i cebulą. Są podstawą greckiej musaki, czyli zapiekanki z bakłażana. Doskonale uzupełniają smak węgierskiego leczo czy francuskiego ratatouille, o ile nie jesteśmy purystami kulinarnymi. Grillowanego bakłażana można też zawijać w estetyczne i apetyczne roladki czy torciki warzywne. Można go też łączyć z gulaszem, makaronem lub lasagnią. Pasta z bakłażana lub też kawior z bakłażana to oryginalny pomysł na dodatek do przekąsek. A bakłażan faszerowany i zapiekany to chyba najpopularniejszy pomysł to warzywo w polskiej kuchni.
Przyprawiać bakłażana można niemal wszystkim, od wyrazistego smaku czosnku lub chili, przez aromatyczne i śródziemnomorskie zioła jak oregano i bazylia, po egzotyczna nutę cynamonu i kardamonu. Nie może też do niego zabraknąć przypraw podstawowych – soli i pieprzu. Szczególnie ten pierwszy odgrywa znaczącą rolę w usuwaniu goryczki z bakłażana.
Jak pozbyć się goryczki z bakłażana?
1.Przekrój bakłażana na połowę lub pokrój w plastry zależnie od potrawy, którą chcesz przyrządzić.
2.Posól bakłażana.
3.Odczekaj 30 minut.
4.Opłucz warzywo, przetrzyj ręcznikiem papierowym lub zbierz wodę z solą nożem z warzywa.
Czy wiesz, że:
Bakłażan, choć niskokaloryczny, nie jest lekkostrawny. Zawiera jednak cenne składniki odżywcze: potas i fosfor, a także witaminę C, witaminy grupy B, a także błonnik tak ceniony przez kobiety.
Święto Bakmana to święto bakłażana obchodzone 10 marca w kilku krajach. Oczywiście w dniu bakłażana jemy jego duże ilości.
Nadziewane bakłażany, czyli turecki „Mdlejący imam”
Składniki dla 4 osób:
4 bakłażany (1,20 kg)
1/4 szklanki oliwy
2 cebule (20 dag) obrane i drobno posiekane
3 obrane i posiekane ząbki czosnku
2 strąki papryki oczyszczone, opłukane i dowolnie pokrojone
3 pomidory (40 dag) sparzone, obrane i pokrojone w plasterki
2 łyżki pasty pomidorowej
½ 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, 1 łyżka cukru
pół łyżeczki Papryki słodkiej, szczypta zmielonego Ziela angielskiego, Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Umyte bakłażany osuszyć a ściereczce, obciąć końce i naciąć wzdłuż (nie obierać). Bakłażany smażyć 5 minut na oleju na małym ogniu, obracając 2-3 razy. Po usmażeniu przełożyć na talerz. Do oliwy po smażeniu bakłażanów dodać cebule, czosnek oraz paprykę i smażyć na małym ogniu 5 minut. Następnie włożyć na patelnię 1 pomidor i pastę pomidorową, doprawić pieprzem czarnym mielonym, paprykę słodką, zielem angielskim Prymat, wymieszać i smażyć dalej 3 minuty, kilka razy zamieszać. Bakłażany nadziewać przygotowanym farszem, wkładając go w nacięcie, a następnie układać w naczyniu żaroodpornym, dodać resztę pomidorów, wlać ½ szklanki wody, posypać cukrem i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza. Podawać posypane natką pietruszki.
Musaka, czyli grecka zapiekanka z bakłażana
Składniki:
5 bakłażanów (1,5 kg)
3 pomidory (50 dag)
2 cebule (20 dag)
3 ząbki czosnku
kilka świeżych listków bazylii
1/3 szklanki oliwy
50 dag mielonego mięsa wołowego
½ szklanki białego wina
10 dag startego ostrego sera (tylżycki, warmiński)
Do smaku: sól, Pieprz czarny mielony Prymat
Sos beszamelowy:
10 dag masła
½ szklanki mąki
1 l mleka
2 jajka
Do smaku: sól, Pieprz czarny mielony, 2 łyżeczki mielonej Gałki muszkatołowej Prymat
Do smażenia: oliwa
Sposób przygotowania:
Bakłażany umyć, odciąć końce, pokroić w plastry, ułożyć na sicie, obficie posolić i odstawić na 60 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Bazylię opłukać i pokroić. Na rozgrzanym w rondlu oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso, wlać kilka łyżek wody, wymieszać i chwilę dusić. Następnie dodać wino, pomidory, bazylię i dalej dusić, stale mieszając, aż odparuje nadmiar płynu. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat.
Plasterki bakłażanów opłukać, osuszyć i obsmażyć na oleju z obu stron. Dno płaskiej formy do pieczenia wyłożyć połową bakłażanów, rozsmarować na nich masę mięsną i przykryć pozostałymi bakłażanami.
Przyrządzić sos beszamelowy: masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i drewnianą łyżką dokładnie wymieszać stale podgrzewając, następnie wlać zimne mleko i stale mieszając
Gotować 3-5 minut. Doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym i gałką muszkatołową. W misce roztrzepać jajka dodać trochę sosu, wymieszać i wlać do garnka z sosem, energicznie mieszając. Bakłażany z mięsem zalać sosem, posypać serem i zapiekać 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Musaka na wierzchu powinna być rumiana. Podawać gorącą, pokrojoną na kwadraty.
Wegetariańska potrawka z bakłażana i cukinii z pomidorami
Składniki dla 4 osób:
3 pokrojone w słupki bakłażany
2 pokrojone w słupki cukinie
6 pokrojonych w kostkę pomidorów bez skóry
4 duże posiekane ząbki czosnku
1 łyżka pokrojonych Oliwek czarnych Smak
1 łyżka pokrojonych Oliwek zielonych Smak
1 szklanka oliwy z oliwek
½ szklanki tartego sera Bursztyn
1 łyżka Oregano Prymat
Do smaku: Sól ziołowa MŁYNEK, Chili pieprz cayenne, Papryka słodka Prymat, cukier
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu na oliwie usmażyć bakłażany, cukinię i czosnek. Do tak przygotowanych warzyw dodać pomidory, czarne i zielone oliwki. Całość dusić około 15 minut i doprawić do smaku. Podawać z włoską bagietką lub pieczywem ciabatta i tartym serem Bursztyn.
Aromatyczne roladki z grillowanego bakłażana i cukinii z serem kozim, suszonymi pomidorami i ziołami
Składniki dla 4 osób:
1 pokrojony w cienkie plastry bakłażan
1 żółta pokrojona w cienkie plastry cukinia
1 pokrojona w cienkie plastry zielona cukinia
Mus serowy:
300 g kremowego sera koziego
100 g pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z zalewy ziołowej
1 łyżka posiekanych kaparów
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Do smaku: sól, Chili pieprz cayenne, Papryka słodka Prymat
1 pęczek rukoli
Miąższ z 4 pomidorów bez skóry
8 gałązek świeżego tymianku
Sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat przygotowany zgodnie z opisem na opakowaniu
4 łyżki ciemnego kremu balsamico
Sposób przygotowania:
Warzywa skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zgrillować. Wszystkie składniki musu połączyć i doprawić do smaku.
Grillowanie warzywa ułożyć na przemian na folii spożywczej. Następnie nałożyć mus serowy i dokładnie zawinąć, formując rulon. Tak przygotowane roladki odstawić na 2 godziny do lodówki.
Po schłodzeniu roladki pokroić w poprzek i ułożyć na talerzach. Udekorować pomidorami, rukolą i gałązkami tymianku. Przed podaniem skropić sosem vinaigrette i kremem balsamino.
Makaron z bakłażanami
Składniki dla 2 osób:
1 duży bakłażan
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 łyżka Oregano Prymat
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki Chili pieprz cayenne Prymat
Kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
Odrobina białego wina
50 g makaronu linguine
Do smaku: Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
150 g tartego parmezanu
½ pęczka rukoli
4 pomidory cherry
4 suszone pomidory
8 dużych kaparów
2 plastry szynki parmeńskiej
Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojonego w grubą kostkę bakłażana, dodać oregano, czosnek, chili, pomidory suszone i koktajlowe, szynkę parmeńską i odrobinę białego wina. Całość smażyć przez 5 minut. Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Ugotowany makaron dodać do sosu, delikatnie wymieszać z rukolą, doprawić ziołami i posypać świeżo tartym parmezanem. Przed podaniem danie udekorować kaparami i listkami świeżej bazylii.
Smacznego!