Regionalne podróże: Podkarpacie

25.08.2013
Regionalne podróże: Podkarpacie

 

Mniej znane jest oddziaływanie kuchni węgierskiej. Wynikało to z ożywionych kontaktów handlowych – przez Podkarpacie wiódł szlak transportu węgierskich win. Kupowano je tuż po wytłoczeniach w winnicach regionu Tokaju, dojrzewało natomiast w piwnicach winnych w Jaśliskach, Dukli, Krośnie, Przemyślu i Jarosławiu. Nie bez znaczenia były też migracje robotników sezonowych, którzy najmowali się pracą przy żniwach i winobraniu w majątkach węgierskich. Jeszcze w latach 70-tych wiele masarni polskich na Podkarpaciu wyrabiało np. typową dla madziarskiej kuchni wędzoną i paprykowaną słoninę.

 

Pogórze Rzeszowskie i Dynowskie słynęły z obficie owocujących sadów śliwkowych. Lubianym daniem były tam pierogi z suszonymi śliwkami oraz śliwkowe powidła (jedne z najsłynniejszych to te z Krzeszowa). Popularna w tym regionie jest również zupa z czereśni.

W kwestii podkarpackich wypieków niezaprzeczalny prym wiodą placki mączne - proziaki, które najlepiej smakują z masłem i śmietanką. Ich receptura przekazywana jest z ust do ust od niemal 150 lat. U nas przepisy Doradców na proziaki znajdziecie TUTAJ

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Aannkaa82

28.08.2013 21:26
Podkarpacie to moje okolice zwłaszcza okolice Rzeszowa :), miło poczytać ocś o swoim regionie. O proziakach tylko słyszałam niestety nigdy ich nie jadłam.

bietka

26.08.2013 12:27
ja pochodzę z podkarpacia, dla mnie i taka zupka i placki tylko że drożdżowe a nie na prozie, ale pieczone na rozpalonej kuchni sa doskonale znane i pyszne :)

Kasia36

25.08.2013 22:22
Mieszkam w woj. podkarpackim ale pierwsze słyszę o tych plackach proziakach choć wyglądem przypominają placki z ciasta na pierogi które zostaje czasami i piecze się na gorącej blasze pieca kuchennego
prymat