Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ABC przypraw: Bazylia

ABC przypraw: Bazylia

Trudno wyobrazić sobie smak wielu sałatek bez niepowtarzalnego aromatu Bazylii otartej, dlatego jest niezastąpioną przyprawą w każdej kuchni.

 

Ziele to idealnie komponuje się z wieloma warzywami, zwłaszcza pomidorami i bakłażanami. Bazylia powinna być dodawana w ostatniej chwili, tuż przed końcem gotowania, aby nie straciła aromatu. Doskonale nadaje się do posypywania sałatek i pokrojonych pomidorów. Aromat bazylii doskonale harmonizuje się z też czosnkiem. Używa się jej do sosu włoskiego oraz wielu innych potraw z krajów śródziemnomorskich. Bazylia podnosi smak rozmaitych zapiekanek, ogórków, pieczonych kiełbasek, potraw jednogarnkowych oraz cierpkich warzyw np. kiszonej kapusty. Doskonała także do twarogu, omletów, wieprzowiny i owoców morza. Jest idealnym składnikiem octu ziołowego.

 

ABC przypraw: Bazylia

 

Ciekawostki o bazylii:

 

Pochodząca z Afryki i Azji bazylia uważana była za roślinę nasyconą boską esencją. Hindusi na to zioło składali specjalne przysięgi przed sądem. W greckim kościele prawosławnym wykorzystywana jest do sporządzania wody święconej, a pojemniki z tą rośliną są ustawiane na stopniach ołtarzy. Bazylia występuje w wielu odmianach, a wśród nich pojawia się również bazylia krzewiasta rosnąca w tropiku. Tak jak innym ziołom, również i tej roślinie w niektórych regionach przypisywano czarodziejską albo uzdrawiającą moc. Na Haiti bazylia jest ziołem poświęconym pogańskiej bogini miłości Erzulie. W Meksyku noszona w kieszeni uważana jest za atrybut przyciągający pieniądze i odwracający złe uroki. W średniowieczu była również wykorzystywana do miłosnych zaklęć – listki bazylii noszone na piersi lub w pończoszce miały wzbudzać przychylność u oschłego partnera. Ponadto wierzono, że z bazylii wyrastały skorpiony. Według średniowiecznych zielarzy i znachorów wystarczyło rozetrzeć w palcach kilka listków bazylii i położyć je pod odwróconym do góry dnem garnkiem. Kiedy godzinę później podnoszono garnek, wypełzał spod niego skorpion.

 

1

 

Bazylia uprawiana jest w klimacie ciepłym i tropikalnym jako roślina przyprawowa. Jest wykorzystywana również w kosmetyce. Wymacerowane liście w winie można stosować jako tonik. Bazylia ma szerokie zastosowanie w terapii aromatycznej. Dla usunięcia zmęczenia wystarczy wdychać aromat z jednej tylko kropli pachnącego olejku z bazylii.

 

 

Chrupiąca bagietka z pomidorami po włosku

 

ABC przypraw: Bazylia


Składniki dla 4 osób:
4 duże chrupiące kromki z bagietki
20 pokrojonych na cząstki pomidorów koktajlowych
16 pokrojonych w plastry czarnych oliwek
2 drobno posiekane ząbki czosnku
1 szklanka oliwy z oliwek
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka Bazylii Prymat
Sól morska, Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Opieczone kromki bagietki skropić delikatnie oliwą i natrzeć czosnkiem. W misce połączyć oliwę, pomidory, oliwki oraz bazylię, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Tak przygotowane aromatyczne pomidory ułożyć na kromkach bagietki, skropić octem balsamicznym i podawać.  

 

Łosoś w sosie bazyliowym

 

ABC przypraw: Bazylia


Składniki:
4 filety z łososia (60 dag)
1 cebula (10 dag)
1 niepełna szklanka białego wytrawnego wina (200 ml)
1 łyżeczka mąki pszennej,
2 łyżeczki Bazylii Prymat
1 łyżeczka przyprawy do ryb Prymat
3 łyżeczki soku z cytryny, sól
do smażenia: 10 dag masła

 

Sposób przygtowania:

 

Filety umyć, oprószyć solą, przyprawą do ryb, skropić 2 łyżeczkami soku z cytryny i pozostawić na 30 min. Następnie obsmażyć na małym ogniu na 2 łyżkach rozgrzanego masła, z obu stron na rumiano, zdjąć z patelni i przechować w cieple.  Cebulę obrać i posiekać. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu ryby dodać resztę masła, zeszklić cebulę, oprószyć mąką, wymieszać, rozprowadzić winem, dodać bazylię i włożyć porcje ryby. Podłożyć płytkę ochronną i na małym ogniu dusić około 10 min pod przykryciem. Przyprawić solą oraz resztą soku z cytryny. Rybę podawać polaną sosem, z ryżem ugotowanym na sypko albo ziemniakami purée oraz zieloną sałatą.

(4 porcje)

 

Więcej o Bazylii 

bietka 22.08.2013 21:08
Bazylia Prymat jest bardzo dobra , polecam :)
miszelka 22.08.2013 16:14
Osobiście nie wyobrażam sobie życia bez bazylii :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak