ABC Przypraw - Sos do mizerii

18.07.2013
ABC Przypraw - Sos do mizerii

 

Aby cieszyć się doskonałym smakiem mizerii, wystarczy pokroić świeże ogórki i połączyć je z sosem sałatkowy z dodatkiem jogurtu naturalnego lub śmietany. Sos sałatkowy do mizerii można wymieszać również z wodą i oliwą, a następnie dodać do ulubionej kompozycji sałatkowej ze świeżych warzyw, np. sałaty, pomidorów, oliwek czy papryki.

 

 

Mizeria, czyli surówka ze świeżych ogórków od zawsze była potrawą smaczną i łatwą w przyrządzeniu. Podawało się ją i wciąż podaje najczęściej latem – w sezonie ogórkowym, kiedy to ogórki są najtańsze i łatwo dostępne. Jej niesamowita popularność w Polsce trwa od stuleci, głównie dlatego, że do jej przyrządzenia wystarczy zaledwie kilka prostych składników. Aksamitny smak świeżych, letnich ogórków w połączeniu ze śmietaną lub jogurtem przywodzi na myśl najlepsze domowe obiady, których staje się znakomitym uzupełnieniem.

 

Ziemniaki z wody z chrupiącym boczkiem, podane z jajkami sadzonymi i mizerią

 




Składniki:
8 szt. ziemniaki
1/2 pęczka koperek
4 szt. jajka
120 g boczek
2 szt. cebula
3 szt. pomidor koktajlowy
1 łyżka masło
mizeria:
4 szt. ogórki
60 g jogurt naturalny
1/2 opakowania Sos sałatkowy do mizerii Prymat

 

 

Sposób przygotowania:

Mizeria: ogórki umyć, obrać, pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kwadrans. Po upływie 15 minut, odsączyć sok. Jogurt naturalny wymieszać z sosem sałatkowym i połączyć z ogórkami.

Umyte jajka wybić delikatnie do miseczki, a następnie wlać na lekko natłuszczoną olejem patelnię teflonową i usmażyć tak, aby żółtko miało luźną konsystencję.
Na tej samej patelni podsmażyć na złoty kolor pokrojony w paseczki boczek chłopski i pokrojoną w kostkę cebulę. Na talerzu ułożyć ugotowane ziemniaki, posypać boczkiem z cebulą i koperkiem, dodać jajka sadzone. Podawać z mizerią i pokrojonymi w cząstki pomidorami.

 

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

plocia

20.07.2013 22:49
Bardzo fajny przepis, jutro wypróbuję

Melania

19.07.2013 10:14
Przepis bardzo ciekawy :)
prymat