Doradca Smaku, odc. 52: Beignets z jabłkami

15.05.2013
Doradca Smaku, odc. 52: Beignets z jabłkami

2 jabłka,
10 g drożdży,
125 g mąki,
2 jajka,
200 ml mleka,
Olej,
Cynamon mielony Prymat,
Cukier puder,
Szczypta soli.

 

1

Mąkę wsypujemy do miski,

 

2

dodajemy rozpuszczone w odrobinie wody drożdże. Mieszamy powoli i delikatnie.

 

3

Następnie dodajemy żółtka z dwóch jajek. Mieszamy.

 

4

Powoli dodajemy mleko i znów mieszamy aż masa na ciasto będzie gładka (ręcznie - ok. 5 minut).

 

5

Do drugiej miseczki wlewamy oddzielone wcześniej od żółtek białka jajek.

 

6

Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.

 

7

Tak ubite białka dodajemy do gładkiej masy i wszystko mieszamy.

 

8

Następnie kroimy jabłka w średniej grubości plastry. Na patelni podgrzewamy olej.

 

10

Każdy plaster jabłka obtaczamy w masie i układamy na patelni.

 

11

Smażymy przez ok. 2-3 minuty. Po tym czasie placuszka zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć tłuszcz.

 

12

Placuszki układamy na talerzu, dekorujemy  listkiem mięty, a całość posypujemy cynamonem mielonym Prymat oraz cukrem pudrem.

 

13

Bon apetit!

Udostepnij:

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

25.05.2013 12:26
Rewelacyjny przepis od teraz tylko takie robimy w domu :)

Anonimowy

19.05.2013 18:09
zaraz je zrobię:)

Anonimowy

18.05.2013 12:10
są bardzo dobre super przepis:)

Anonimowy

17.05.2013 13:02
zrobiłam dziś placuszki - wyszły super! zostało mi ciasto wiec pozniej obtoczyłam w nim banany tez bardzo dobre :)

bietka

16.05.2013 17:49
ale pyszności :)

IwonaDD

15.05.2013 22:38
ja tak uwielbiam wszelkie jabłka w cieście,że mogłabym je jeść codziennie :) a te są takie apetyczne,że mam ochotę biec do kuchni i je zrobić :))))

Anonimowy

15.05.2013 19:07
super przepis michael
prymat