Sezonowo - Odstaw boczek na boczek, czyli jak pozbyć się boczków…

15.04.2013
Sezonowo - Odstaw boczek na boczek, czyli jak pozbyć się boczków…

Reklamy w telewizji jasno mówią, że to czas na odchudzanie. Liczba specyfików cudownie odchudzających jest imponująca i nie da się uniknąć myśli o zrzuceniu paru centymetrów tu i ówdzie, choć nie zawsze się tym chwalimy. No bo czym tu się chwalić, skoro efekt nie jest znany i trudny do przewidzenia.  Dlatego też jedno co pozostaje, to zachować zimną krew i zdrowy rozsądek. Same wiemy, że żadne głodówki, cudowne diety i magiczne środki nie pomogą, jeśli nie zachowamy umiaru w jedzeniu, a całości starań nie przyprawimy choćby odrobiną sportu.

 

Dlatego polecamy jeść i cieszyć się wiosną, czyli odchudzić nasze posiłki i zaktywizować ciało. Dziś proponujemy zapomnieć o ciężkich i tłustych potrawach, słodyczach na poprawę nastroju - musi wystarczyć słońce za oknem, no i koniec z podjadaniem przed telewizorem. Proponujemy w zamian przypomnieć sobie o gotowaniu na parze i lekkich potrawach, które z jednej strony nasycą, z drugiej będą pełnowartościowe i do tego smaczne. Oczywiście zredukowana liczba kalorii pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie, wagę i wygląd.

 

Proponujemy kilka pomysłów na lekkie dania na parze.

 

DORSZ GOTOWANY NA PARZE Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I SOSEM JOGURTOWO-ZIOŁOWYM

 

 

Składniki dla 4 osób:

 
600 g filet z dorsza bez skóry
1 opakowanie Przyprawy do ryb Prymat
 
½ pęczka posiekanego koperku
8 cienkich plasterków cytryny
500 g umytej, oczyszczonej zielonej fasolki szparagowej
400 g ugotowanego ryżu długoziarnistego
 
Sos:

 200 ml jogurtu greckiego
2 wyciśnięte ząbki czosnku
½ soku z cytryny
½ ogórka bez pestek pokrojony w kostkę
Pokrojony w kostkę miąższ z pomidora
1/2 pęczka cebuli dymki
3 pokrojone w kostkę rzodkiewki
Do smaku: sól, pieprz, Papryka chili Prymat

 

Sposób przygotowania:

Umyty, oczyszczony i osuszony filet z dorsza pokroić na 4 kawałki, natrzeć przyprawą do ryb Prymat i odstawić do lodówki na 2 godziny. Wszystkie składniki sosu połączyć i doprawić do smaku. Przygotować garnek ze specjalnym sitem do gotowania na parze, ugotować w nim wodę z dodatkiem ulubionych przypraw, ziół, białego wina i cząstek cytryny, które wzbogacą smak gotowanej ryby i warzyw. Zamarynowanego dorsza z plastrami cytryny i fasolką szparagową ułożyć na sicie, umieścić w garnku, przykryć i gotować ok. 15 minut, w zależności od wielkości ryby.

Aby otrzymać pełnowartościowe danie dietetyczne, dorsza należy podawać z fasolką szparagową, ryżem i sosem jogurtowo-ziołowym.

 

PIERŚ Z KURCZAKA GOTOWANA NA PARZE Z MAKARONEM LINGUINE ORAZ SOSEM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I BAZYLII

 


Składniki dla 4 osób:

 
4 x 150 g piersi z kurczaka
 
Marynata:

 1 opakowanie pikantnej Przyprawy do kurczaka Prymat
Do smaku wedle uznania: Sól czosnkowa, Pieprz czarny grubo mielony Prymat
 
1 podzielony na różyczki brokuł
1 podzielony na małe różyczki mały kalafior
2 pokrojone w plastry marchewki
400 g ugotowanego na parze makaronu linguine
 
Sos:

 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Pokrojony w kostkę miąższ z 3 pomidorów
½ pęczka posiekanej świeżej bazylii
Sok z ½ cytryny
Do smaku: sól, Pieprz czarny mielony Prymat

 

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z kurczaka naciąć, natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na 2-4 godziny.

Przygotować garnek ze specjalnym sitem do gotowania na parze, ugotować w nim wodę z dodatkiem ulubionych przypraw i ziół, które wzbogacą smak mięsa i warzyw.

Zamarynowanego kurczaka ułożyć na sicie, umieścić w garnku, przykryć i gotować 10-15 minut, w zależności od wielkości przygotowywanego mięsa.

Aby otrzymać pełnowartościowe danie dietetyczne, pierś z kurczaka należy podawać z ugotowanymi na parze warzywami, makaronem linguine i sosem ze świeżych pomidorów z bazylią.

 

PIERŚ Z INDYKA GOTOWANA NA PARZE Z SOSEM CURRY I KASZĄ KUSKUS

 

 

Składniki dla 4 osób:

4 x 150 g piersi z indyka
 
Marynata:

 Do smaku wedle uznania: Curry, Papryka słodka, Pieprz cayenne, Sól czosnkowa, Pieprz czarny grubo mielony Prymat, kardamon
 
1 pokrojona w cząstki zielona cukinia bez miąższu
1 pokrojona w cząstki żółta cukinia bez miąższu
4 młode marchewki
400 g kaszy kuskus
 
Sos:

 300 ml chudej śmietany
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
3 banany bez skóry
Posiekana ½ pęczka świeżej kolendry
Sok z ½ cytryny
Do smaku: sól, Pieprz cayenne, Imbir, Curry Prymat
 
 

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z indyka naciąć, natrzeć dobranymi wedle uznania przyprawami i odstawić do lodówki na 2-4 godziny.

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować, aby otrzymać jednolitą masę, doprawić do smaku.

Przygotować garnek ze specjalnym sitem do gotowania na parze, ugotować w nim wodę z dodatkiem ulubionych przypraw i ziół, które wzbogacą smak mięsa i warzyw.

Zamarynowanego indyka ułożyć na sicie, umieścić w garnku, przykryć i gotować 10-15 minut, w zależności od wielkości przygotowywanego mięsa.

Aby otrzymać pełnowartościowe danie dietetyczne, pierś z indyka należy podawać z ugotowanymi na parze warzywami, kaszą kus kus i sosem curry ze świeżą kolendrą.

Udostepnij:

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

16.04.2013 16:44
Widzę, że to nie jest dieta, gdyby tak było to np. śmietanę zastąpiono by jogurtem! Poza tym nie da się określić dokładnej wartości kalorycznej dania, pytałam o wartość przybliżoną.

Doradca Smaku

16.04.2013 15:38
Proponowane przez nas przepisy nie są elementem diety odchudzającej, nie podajemy więc przy nich dokładnej wartości kalorycznej. Przepisy pokazują jak przygotować danie obiadowe unikając wysokiej zawartości tłuszczu, a tym samym dostarczając mniej kalorii niż np. dania smażone.

Anonimowy

15.04.2013 20:29
Jakie są wartości kaloryczne tych dań??

bietka

15.04.2013 16:51
super przepisy :) najbardziej spodobał mi się PIERŚ Z KURCZAKA GOTOWANA NA PARZE Z MAKARONEM LINGUINE ORAZ SOSEM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I BAZYLII
prymat