Dzień Czekolady

12.04.2013 15:25
Dzień Czekolady
Czekolada jest nie tylko świetnym składnikiem słodkich deserów, ale może być również smakowitym afrodyzjakiem do zup i dań głównych.

Chyba każdy ma słabość do delikatnych, rozpływających się w ustach kakaowych kosteczek. Jakie desery możemy przygotować z czekolady? Proponuję ... Fondue czekoladowe!

FOUNDE CZEKOLADOWE

500 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
1 łyżeczka syropu o smaku Amaretto
½ łyżeczki Cynamonu lub Przyprawy do piernika Prymat

Owoce:
1 obrany i pokrojony w kostkę świeży ananas
1 obrany i pokrojony w kostkę melon
1 obrane i pokrojone w kostkę mango
1 kiwi
500 g świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

Pokruszoną czekoladę rozpuścić w naczyniu do fondue, dodać olej i syrop Amaretto, doprawić do smaku. Owoce nabić na drewniane patyczki, zanurzyć w czekoladowym fondue, a następnie rozkoszować się smakiem i aromatem czekolady.  

Udostepnij:

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

31.03.2016 14:50
kocham to ciasto

Anonimowy

28.03.2016 09:16
Fajny przepis!

Anonimowy

04.04.2015 10:57
Bardzo dobry przepis

Anonimowy

12.04.2013 19:04
Chciałabym takie cacko :D

bietka

12.04.2013 18:36
mam zestaw do fondue, ale jeszcze go nie wypróbowałam, najwyższa pora to zmienić :)
prymat