Doradca Smaku, odc. 17. Naleśniki z karmelem pomarańczowym i cynamonem

26.03.2013
Doradca Smaku, odc. 17. Naleśniki z karmelem pomarańczowym i cynamonem

Składniki:
2 jajka
¼ litra mleka
1 żółtko
125 g mąki
125 g masła
1 łyżka cukru pudru
1 pomarańcza
50 g cukru
sok z 1 pomarańczy
olej
Cynamon mielony Prymat

 


W dużej misce przygotowujemy ciasto do naleśników. Do dużej miski wbijamy 2 jajka oraz żółtko i roztrzepujemy. 

 

Dodajemy powoli mąkę i mieszamy, a następnie powoli dolewamy mleko i mocno mieszamy tak, aby pozbyć się grudek. Na końcu dodajemy cukier puder. 

 

W rondelku rozpuszczamy masło i zostawiamy do lekkiego wystudzenia. 

 

Jeżeli w cieście pozostały nam jeszcze jakieś grudki przecedzamy przez sito. Do gładkiej masy na ciasto dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto odkładamy do lodówki na około 15 minut. 

 

Następnie z pomarańczy cieniutko ścinamy skórkę i drobno kroimy.

 

Aby zrobić karmel na patelni rozpuszczamy masło i dolewamy sok pomarańczowy. Zmniejszamy ogień i doprawiamy cynamonem.

 

Rozgrzewamy patelnię do naleśników, smarujemy lekko olejem i smażymy cienkie naleśniki.

 

Aby dokończyć karmel - do odparowanego soku z masłem dosypujemy cukier kryształ, dorzucamy wcześniej przygotowaną skórkę z pomarańczy i czekamy aż wszystko się połączy.

 

W tym czasie naleśniki na talerzach składamy na cztery i polewamy gotowym karmelem.

 

Dekorujemy listkami melisy i delikatnie, dla ozdoby posypujemy cynamonem. Bon apetit

Udostepnij:

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

02.04.2013 11:22
Ile masła do karmelu?

Anonimowy

27.03.2013 18:21
rewelacja! właśnie zrobiłam :) niebo w gębie

Anonimowy

27.03.2013 17:29
Rewelacyjne, ale maksymalnie slodkie :) ja pocielam swieze truskawki na nalesniki i smak sie idealnie skomponowal.

caralajna

27.03.2013 15:39
genialne smaki, poza tym nigdy nie robiłam takiego ciasta na naleśniki z masłem.. a wyglądały doskonale po usmażeniu :)

Anonimowy

27.03.2013 07:57
Uwaga na karmel! Nie mówię o karmelu przemysłowym (amoniakalnym), ale o takim wykonanym własnoręcznie na patelni! Bardzo często (u mnie za każdym razem!) powoduje sensacje żołądkowe, np. biegunkę.

bietka

26.03.2013 19:03
naleśniki z takim karmelem muszą być bardzo pyszne :)
prymat