Doradca Smaku, odc. 13: Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami i octem malinowym

20.03.2013
Doradca Smaku, odc. 13: Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami i octem malinowym

Składniki:
250 g wątróbki drobiowej
olej
masło
1 sałata rzymska
2 szalotki
olej rzepakowy
5 pomidorków cherry
75 g orzechów włoskich
100 ml octu malinowego
Zioła prowansalskie Prymat
Natka pietruszki suszona Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

 

Z sałaty rzymskiej odkładamy 2-3 liście do dekoracji, resztę grubo szatkujemy.

 

Szalotki kroimy w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej z odrobiną masła.

 

Wątróbkę doprawiamy solą i pieprzem.

 

Na mocno rozgrzaną patelnie wrzucamy wątróbkę, po chwili zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem.

 

Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i suszoną natką pietruszki.

 

Wątróbkę zdejmiemy z patelni. Na pozostałym tłuszczu smażymy szalotki,

 

...po chwili wrzucamy pomidorki cherry, następnie orzechy włoskie i lekko doprawiamy ziołami prowansalskimi.

 

Na koniec dolewamy ocet malinowy i dodajemy odrobinę masła.

 

Do tak przygotowanego sosu dodajemy na pół minuty wątróbki dla lekkiego podgrzania.

 

Na talerze nakładamy liście sałaty, które wcześniej odłożyliśmy do dekoracji.

 

Na nich układamy pokrojoną sałatę, wykładamy wątróbki i pozostałe składniki.  Bon apetit

Udostepnij:

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

caralajna

22.03.2013 07:47
tego odcinka nie widziałam, świetna ta wątróbka, ocet malinowy? nie wiedziałam, że jest coś takiego :)

Granita

21.03.2013 00:45
super danie;jak na wielbicielkę wątróbki przystało przetestuję na 100%

Anonimowy

20.03.2013 20:27
naprawdę idealne danie i napewno spróbuje to zrobić

IZABELA29

20.03.2013 19:45
idealne danie dla mnie uwielbiam wątróbkę
prymat