Doradca Smaku, odc.4: Warzywa grillowane po nicejsku

07.03.2013
Doradca Smaku, odc.4: Warzywa grillowane po nicejsku

Warzywa grillowane po nicejsku

(danie dla 2 osób)

Składniki:

1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 bakłażan
1 cukinia
1 cebula
20 g czarnych oliwek
20 g zielonych oliwek
1 mała puszka filetów anchois
50 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
Zioła prowansalskie Prymat
Oregano Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

 

Sposób przygotowania:

 


Z papryki usuwamy gniazda nasienne, 

 


a następnie kroimy w ćwiartki. 

 

Następnie polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi i grillujemy.

 

Zgrillowane papryki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

 

Pokrojonego w plasterki bakłażana przyprawiamy tak samo jak paprykę i grillujemy. Następnie tak samo postępujemy z pokrojoną w plasterki cukinią.

 

W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian paprykę, bakłażana i cukinie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut.

 

W tym czasie drobno kroimy oliwki oraz czosnek. Cebulę siekamy w kostkę.

 

Na patelni z odrobiną oliwy smażymy cebulę, następnie dodajemy czosnek i oliwki, doprawiamy solą do smaku.

 

Po wyjęciu z piekarnika warzywa posypujemy cebulą z oliwkami i czosnkiem, a na wierzch układamy fileciki anchois. Bon apetit.

Udostepnij:

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

11.03.2013 15:06
bylo pyszne. jednak w piekarniku polecam odrobinke dluzej niz 7 min. do baklazana ostroznie z oliwa i ziolami sporo wsiaka. pozatym rzeczywiscie proste smaczne i syte.

Anonimowy

10.03.2013 17:09
noela idę grillować te warzywka. miam.

Anonimowy

10.03.2013 17:08
Naprawdę super

Anonimowy

10.03.2013 14:33
spróbujcie to zrobić jest wstrętne i na pewno nie po 5-10 czy nawet 15 min a to anchois pasuje jak róża do kożucha, jadło to 8 osób w tym 1 wegetarianka i wszyscy zgodni ,że warzywa tak ale nie w ten sposób smazone

Anonimowy

09.03.2013 12:03
Dla mnie to najlepszy program kulinarny. W pięć minut a takie pyszności.

Anonimowy

09.03.2013 11:39
super przepis

Anonimowy

08.03.2013 19:58
Uwielbiam takie żarcie

Anonimowy

08.03.2013 18:46
palce lizać smaczne i zdrowe

bietka

07.03.2013 19:19
i wcale nie potrzeba mięsa, aby wyszło pyszne danie :)
prymat