Doradca Smaku, odc.3: Dorsz zapiekany pod serem gruyere

06.03.2013
Doradca Smaku, odc.3: Dorsz zapiekany pod serem gruyere

(danie dla 2 osób)

 

Składniki:

300 g filetu z dorsza
100 ml śmietany
1 litr wody
½ litra mleka
150 g ugotowanych ziemniaków
2 ząbki czosnku
100 g sera gruyere  
oliwa z oliwek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska Prymat

 

Sposób przygotowania: 

 


Dorsza wymoczyć 15 minut w wodzie, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.

 

Rybę wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem mleka, po to aby dorsz pozostał biały i gotujemy 2-3 minuty.

 

Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy w miseczce za pomocą widelca. Ryba i ziemniaki powinny być w ilości pół na pół. Następnie do ziemniaków dodajemy 1 łyżeczkę oliwy, posiekany czosnek i mieszamy.

 

W międzyczasie smarujemy oliwą z oliwek foremki do zapiekania. Odcedzamy dorsza i powoli łączymy rybę z ziemniakami. Następnie dodajemy dwie i pół łyżki śmietany, odrobinę soli, pieprz biały i gałkę muszkatołową. 

 

Wyrobioną masę nakładamy do wcześniej przygotowanych foremek. Na wierzch polewamy jeszcze po 1 łyżce śmietany.

 

Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180-190 stopni C.

 

Gdy zapiekanka jest już prawie gotowa posypujemy ją z wierzchu serem gruyere. Możemy użyć też ementalera, lub dowolnego żółtego sera. Wkładamy zapiekankę z powrotem na chwilę do piekarnika.

 

Gdy ser zacznie się przypiekać, wyciągamy zapiekankę z piekarnika, dekorujemy i podajemy. Bon apetit.

Udostepnij:

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Doradca Smaku

08.03.2013 14:58
Wszystkie minione odcinki można zobaczyć na stronie: http://www.doradcasmaku.pl/doradca-smaku/odcinki/strona/1/index.html Zapraszamy :)

Anonimowy

08.03.2013 14:37
Ile czasu ma być w piekarniku pierwsza cześć ?

Anonimowy

08.03.2013 11:16
dla mnie super bo dorszyk którego bardzo lubię ! na pewno wypróbuję !

Anonimowy

07.03.2013 22:34
A gdzie można powtórkę zobaczyć?

bietka

06.03.2013 21:55
dzisiaj niestety nie oglądałam, ale jutro zobaczę powtórkę, po zdjęciach i opisie widzę że super przepis :)
prymat