Sylwestrowe przekąski

28.12.2012
Sylwestrowe przekąski

 

 

Do typowych przekąsek na sylwestrowy wieczór zaliczyć można oczywiście kanapeczki. Aby jednak z naszych stołów nie wiało nudą musimy włączyć naszą fantazję. Nic tak nie sprawdza się w kuchni, jak nieszablonowe pomysły. Zrezygnujmy więc w tym roku z klasycznego połączenia szynki z żółtym serem. Niech wejście w Nowy Rok zaowocuje nowymi, świeżymi pomysłami, które pozostaną już z nami – miejmy nadzieję – przez cały następny rok.

 

Panie i Panowie, oto nasze sylwestrowe propozycje: Aromatyczne grzanki z jogurtem, wędzonym łososiem norweskim i czarnym kawiorem oraz Aromatyczna bruschetta wraz z grissini z szynką prosciutto.

 

(Proporcje według uznania i sylwestrowego zapotrzebowania)

 

 

1

 

 

Aromatyczne grzanki z jogurtem, wędzonym łososiem norweskim

i czarnym kawiorem

 

Składniki:

2 kromki pieczywa tostowego lub chałki

2 duże plastry łososia norweskiego z koperkiem

1 limonka

2 gałązki świeżego koperku

1 mały pojemnik gęstego jogurtu

2 łyżki kawioru astrachańskiego

 

Sposób przygotowania:

Kromki pieczywa tostowego (lub chałki) zrumienić w tosterze. Na każdej ułożyć 2 łyżki gęstego jogurtu, plaster wędzonego łososia norweskiego i łyżkę kawioru. Udekorować gałązką świeżego koperku i cząstką limonki.

Jogurt można zastąpić śmietaną, ale należy pamiętać, aby nie była zbyt tłusta.

 

 

 

2 

 

 

Aromatyczna bruschetta oraz grissini z szynką prosciutto

 

Składniki dla 4 osób:

Bruschetta:

8 kromek pieczywa ciabatta

400 g pokrojonych w kostkę pomidorów concasse

1 pęczek posiekanej świeżej bazylii

2 ząbki czosnku z ziołami Smak

6 łyżek oliwy z oliwek

Sól czosnkowa, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

4 łyżki świeżo tartego parmezanu

 

Grissini:

20 paluszków grissini

20 plastrów szynki prosciutto

1 pęczek rukoli

100 g pokrojonego w plastry parmezanu

4 łyżki pikantnego sera paprykowego

 

 

 67   5

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczywo opiec na grillu lub w tosterze. Pomidory wymieszać z posiekaną bazylią, dwoma łyżkami oliwy z oliwek i doprawić do smaku. Opieczone kromki pieczywa natrzeć czosnkiem. Na wierzchu ułożyć przygotowane wcześniej aromatyczne pomidory. Całość skropić oliwą i posypać świeżo tartym parmezanem.

Plastry szynki prosciutto posmarować pikantnym serem paprykowym, ułożyć na nich sałatę rukola oraz plastry parmezanu i zawinąć na paluszkach grissini. Tak przygotowana przekąska doskonale pasuje do czerwonego wina Chianti lub piwa.

Udostepnij:

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka90

01.01.2013 16:13
ba wygląda bardzo smakowicie w prawdzie już po sylwestrze ale chyba warto spróbować :)

hahanka

29.12.2012 15:22
wyglądają smakowicie

joanna__s

29.12.2012 15:17
Ja też się przychylam ku kanapeczkom z łososiem.

ilka_86

28.12.2012 17:09
bardzo apetycznie wyglądają te przekąski:)

Aga20

28.12.2012 15:19
podobaja mi sie te kanapeczki z lososiem, chyba je wykorzystam:)
prymat