Powoli aura zamienia się w jesienną. Chłodne poranki i wieczory, a ostatnio nawet popołudnia skłaniają do przywdziewania cieplejszego odzienia. My za to proponujemy rozgrzać się od środka :). Na dziś polecamy wyjątkowy barszcz z żurawiną i orzechami włoskimi.
Barszcz czerwony z żurawiną amerykańską
Składniki dla 4 osób:
1 kg chudych żeberek
1,5 l bulionu z kostki Rosół warzywny Kucharek
1–2 listki laurowe
2 opakowania Barszczu czerwonego Kucharek
1 por
250 g ziemniaków
250 g białej kapusty
1–2 łyżki soku z cytryny
100 g suszonej żurawiny amerykańskiej
40 g orzechów włoskich
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Żeberka umyć, umieścić w dużym garnku, zalać rosołem warzywnym, dodać listek laurowy i gotować przez 1 godzinę.
Por oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kapustę umyć i pokroić na małe kawałki. Tak przygotowane warzywa dodać do zupy w trakcie gotowania.
Mięso wyjąć z zupy, oddzielić od kości i tłuszczu, pokroić w kostkę i ponownie dodać do zupy. 2 opakowania Barszczu czerwonego Kucharek dokładnie wymieszać ze szklanką zimnej wody i dodać do zupy wraz z suszoną żurawiną amerykańską i posiekanymi orzechami. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.