Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Ziemniaki 'Gratin dauphinois'

31.08.2012
Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Ziemniaki 'Gratin dauphinois'

 

Składniki dla 4 osób:

1 kg ziemniaków

50 g szalotki

1 ząbek czosnku

80 ml śmietany 36%

20 g masła

Świeżo mielona gałka muszkatołowa

Sól, świeżo mielony biały pieprz

 

Krok 1 – przygotowanie ziemniaków 

Obrane ziemniaki kroimy w jak najcieńsze plasterki na tarce do szatkowania lub używając noża.  Uwaga ! Pokrojonych ziemniaków nie wkładamy do wody, bo spowoduje to wypłukanie skrobi, która niezbędna będzie do prawidłowego uformowania zapiekanki.

 

Krok 2 – przygotowanie pozostałych składników

Obraną szalotkę i czosnek kroimy w możliwie najdrobniejszą kostkę.

Śmietanę gotujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

 

Ciąg dalszy Lekcji w Wirtualnej Szkole Gotowania.

 

By uzyskać jedno z odznaczeń Wirtualnej Szkoły Gotowania - Pomocnik Kucharza, Kucharz Wirtalnej Szkoły Gotowania lub Mistrz Kuchni Wirtualnej Szkoły Gotowania widoczne w profilu DoradcaSmaku.pl - wystarczy przejść przez lekcje z danego poziomu i odpowiednio rozwiązać test po zakończeniu danego poziomu.

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Doradca Smaku

04.09.2012 13:05
Zachęcamy! Są bardzo łatwe do zrobienia:)

niedozywiona

01.09.2012 10:33
zawsze chciałam ich spróbować :)
prymat