Składniki dla 4 osób:
1 kg ziemniaków
50 g szalotki
1 ząbek czosnku
80 ml śmietany 36%
20 g masła
Świeżo mielona gałka muszkatołowa
Sól, świeżo mielony biały pieprz
Krok 1 – przygotowanie ziemniaków
Obrane ziemniaki kroimy w jak najcieńsze plasterki na tarce do szatkowania lub używając noża. Uwaga ! Pokrojonych ziemniaków nie wkładamy do wody, bo spowoduje to wypłukanie skrobi, która niezbędna będzie do prawidłowego uformowania zapiekanki.
Krok 2 – przygotowanie pozostałych składników
Obraną szalotkę i czosnek kroimy w możliwie najdrobniejszą kostkę.
Śmietanę gotujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciąg dalszy Lekcji w Wirtualnej Szkole Gotowania.
By uzyskać jedno z odznaczeń Wirtualnej Szkoły Gotowania - Pomocnik Kucharza, Kucharz Wirtalnej Szkoły Gotowania lub Mistrz Kuchni Wirtualnej Szkoły Gotowania widoczne w profilu DoradcaSmaku.pl - wystarczy przejść przez lekcje z danego poziomu i odpowiednio rozwiązać test po zakończeniu danego poziomu.