Lato nierozłącznie kojarzy nam się z grillem i aromatycznymi… mięsami - soczystą karkówką, kiełbaską z musztardą czy chrupiącymi skrzydełkami. Jednak coraz chętniej szukamy nowych smaków, układając na grillu warzywa.
Szczególnie okres letni sprzyja większemu spożyciu warzyw. Dostępne są szeroko i w atrakcyjniej cenie wspaniałe warzywa - pomidory, cukinie, papryki… Pełne aromatu i smaku, dojrzewające w słońcu, a nie w chłodniach…
Warzywa to nadal dla wielu osób nieodkryty kulinarnie teren. Polskie kulinaria z rozmachem rozwinęły się w ciągu ostatnich lat. Jeszcze nie tak dawno temu serwowane warzywa miewały smutny wyraz – choćby w postaci papki szpinakowej, zasmażanej kapusty czy marchewki z groszkiem na ciepło. A rządził długo i niepodzielnie ziemniak – król talerza obiadowego.