Warzywa z rusztu

30.04.2015
Warzywa z rusztu

Lato nierozłącznie kojarzy nam się z grillem i aromatycznymi… mięsami - soczystą karkówką, kiełbaską z musztardą czy chrupiącymi skrzydełkami. Jednak coraz chętniej szukamy nowych smaków, układając na grillu warzywa.

Szczególnie okres letni sprzyja większemu spożyciu warzyw. Dostępne są szeroko i w atrakcyjniej cenie wspaniałe warzywa - pomidory, cukinie, papryki… Pełne aromatu i smaku, dojrzewające w słońcu, a nie w chłodniach…

Warzywa to nadal dla wielu osób nieodkryty kulinarnie teren. Polskie kulinaria z rozmachem rozwinęły się w ciągu ostatnich lat. Jeszcze nie tak dawno temu serwowane warzywa miewały smutny wyraz – choćby w postaci papki szpinakowej, zasmażanej kapusty czy marchewki z groszkiem na ciepło. A rządził długo i niepodzielnie ziemniak – król talerza obiadowego.

Więcej warzywnych inspiracji w Strefie Grilla

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KuchenneFantazje

01.05.2015 20:57
Najlepsze z grilla są papryki, cukinia, cebula i pieczarki. Chociaż i bakłażanem czy dynią nawet nie pogardzę. Wszystko zależy od tego jak zostały przygotowane. Generalnie, warzywa z grilla są świetne, lepsze niż pieczone w piekarniku, bo odymione, z aromatem wędzenia.

bietka

30.04.2015 09:33
latem jak mam swoje warzywka z działki, to wtedy więcej grilluję, najczęściej cukinię i paprykę :)
prymat