Czarne oliwki mają bardziej wytrawny smak w porównaniu do oliwek zielonych. Popularność zyskały dzięki daniom kuchni śródziemnomorskiej, stale obecne są zwłaszcza w kuchni hiszpańskiej. Najczęściej stosuje się je jako przystawki lub dodatki do koktajli, dań mięsnych oraz pizzy. Popularne są również jako składniki różnego rodzaju sałatek i makaronów. Można je spożywać z rybami, bądź jako dodatek do spaghetti.
Proponujemy przygotowanie szybkiej i zdrowej sałatki z pomarańczami, z dodatkiem czarnych oliwek:
SAŁATKA Z POMARAŃCZAMI
Składniki na 4 porcje:
2 pomarańcze (30 dag)
1 czerwona cebula (15 dag)
1 główka sałaty masłowej
2 łyżki oliwy
8 Oliwek czarnych Smak
szczypta Kminku mielonego Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Pomarańcze wyszorować namydloną szczoteczką, starannie opłukać, obrać ze skórki i białych włókien, pokroić na półplasterki. Cebulę obrać, pokroić na półplasterki i rozdzielić na piórka. Pomarańcze posypać piórkami cebuli i przyprawami, polać oliwą. Lekko wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godz. Oliwki pokroić w krążki. Sałatę umyć, dokładnie osączyć, liście porozrywać na kawałki i ułożyć na nich pomarańcze. Posypać oliwkami.