Jak podać wieprzowinę, aby zaskoczyła smakiem? Co zrobić, aby rozdzielić sklejone ze sobą rodzynki? Poznajcie kulinarne triki szefów Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Jak rozdzielić sklejone rodzynki i daktyle?
Sklejone podczas przechowywania rodzynki, daktyle i inne suszone owoce, łatwo rozdzielisz wstawiając je na kilka minut do lekko nagrzanego piekarnika.
W jaki sposób obrać ugotowane buraki?
Obieranie ugotowanych buraków, nie jest przyjemne. Jeśli chcecie to sobie ułatwić, zalejcie ugotowane buraki zimną wodą i odstawcie, aby wystygły. Obieranie będzie wówczas dużo łatwiejsze.
Jak zagęścić sos pomidorowy bez użycia mąki?
Aby zagęścić sos pomidorowy, zamiast mąki możecie użyć rozgniecionego banana. Sos będzie bardziej gęsty, a dodatkowo banan nada mu fajnego, słodkawego smaku. Banan jest słodki, a pomidory lubią cukier, więc to połączenie doskonałe.
Jak przygotować wieprzowinę, aby zaskoczyć gości nie tylko jej wyjątkowym smakiem, ale też sposobem podania?
Łukasz Pielak – jeśli chcesz podać w ciekawy sposób wieprzowinę, zagraj dodatkami. Wieprzowina to bardzo „wdzięczne” mięso bo smakuje dobrze na słodko, ostro i słono. Śmiało można ją więc łączyć ze wszystkimi warzywami, dodatkami skrobiowymi, a także niektórymi owocami - np. śliwkami, morelami, jabłkami i gruszkami. Osobiście gorąco polecam dodanie do wieprzowiny trawy żubrowej, którą można kupić w niektórych regionach Polski (np. w okolicach Białowieży). Nada ona mięsu niepowtarzalny aromat. Moje ulubione połączenie to wieprzowina z jabłkami, krupnikiem i trawą żubrową właśnie. Spróbujcie koniecznie. PS. Trawa żubrowa jest bardzo tania. Paczka kosztuje ok. 6 zł i zawiera wysuszone źdźbła, które można długo przechowywać.