Dla miłośników sztuki kulinarnej mamy coś wyjątkowego. Jeśli macie czas i ochotę, to zapraszamy do zrealizowania poniższego przepisu:
Marynowane plastry tuńczyka w czarnym pieprzu
z sałatką ze świeżych kiełków z białą rzepą
Składniki dla 2 osób:
200 g świeżego tuńczyka
Marynata:
2 łyżki sosu worcester
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sok z cytryny
Oregano Prymat
40 ml oliwy z oliwek
50 g mieszanych kiełków słonecznika i soi
½ łyżki marynowanego imbiru
1 łyżka upalonych na patelni białych ziaren sezamu
100 g białej rzepy
½ mango
¼ melona gallo
2 łyżki miodu pszczelego wielokwiatowego
¼ szklanki sosu sojowego
japoński chrzan wasabi do smaku
Sposób przygotowania:
Tuńczyka zamarynować w sosie worcester i soku z cytryny, delikatnie obtoczyć w czarnym pieprzu z dodatkiem oregano, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na minimum 3 godziny.
W rondelku gotować sos sojowy do momentu, aż zacznie gęstnieć, dodać miód, sok z cytryny, imbir i wasabi. Całość gotować przez chwilę, a następnie odstawić do wystudzenia. Tuńczyka wyjąć z zamrażarki, pokroić na cienkie plastry i ułożyć na dużym płaskim talerzu. Centralnie na tuńczyku ułożyć sałatkę z kiełków i pokrojonych w paseczki owoców, doprawioną oliwą i odrobiną soku z cytryny. Tak przygotowane danie skropić emulsją miodowo-sojową. Podawać z cząstkami cytryny i ziarnami sezamu.