W XVI wieku wyhodowano marchew o słodkim smaku, która teraz wykorzystywana jest niemal we wszystkich kuchniach świata. Obecnie dostępnych jest około 60 gatunków jadalnej marchwi. Jest doceniana szczególnie przez osoby dbające o zdrowie, ze względu na dużą zawartość karotenu, który wzmacnia odporność i wpływa pozytywnie na wzrok. Szczególnie polecana osobom, które dużo pracują przy komputerze- zawarta w niej witamina A wpływa pozytywnie na przemęczone oczy.
Dzięki delikatnej marynacie Marchew sałatkowa zachowuje swój piękny kolor oraz słodki, delikatny smak. Idealnie sprawdza się jako sałatka do obiadu, może stanowić również dodatek do innych sałatek skomponowanych zgodnie z naszymi upodobaniami. Popularnym połączeniem jest marchew z selerem lub jabłkiem, niektórzy dodają do niej także pomarańcze.
Pomysł na: SURÓWKĘ Z MARCHWI Z GRUSZKĄ I RODZYNKAMI
Składniki:
200 g odsączonej z zalewy Marchwi sałatkowej Smak,
1 obrana i starta na grubych oczkach gruszka,
1 łyżka sparzonych rodzynek,
1 łyżka oliwy z oliwek.
Do smaku: sól, cukier, kumin.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sałatki połączyć i doprawić do smaku. Podawać do dań z kurczaka, indyka i ryb.
Smacznego!