Smak Tygodnia: Krem chrzanowy

Krem chrzanowy Smak dedykowany jest wszystkim miłośnikom wyszukanego smaku. Wyjątkowa, kremowa konsystencja z wyraźną nutą chrzanu to doskonała kompozycja, która podkreśli smak domowych wędlin, sałatek oraz past kanapkowych. Znakomicie nadaje się także do dań z grilla, dlatego polecamy go wypróbować na przykład z Grillowanym filetem z łososia norweskiego.
Czy wiesz, że...
Dawniej długie liście chrzanu były używane do rozgrzewających okładów, a nawet jako ochrona przed słońcem podczas pracy.
Grillowany filet z łososia norweskiego
z whisky, sokiem jabłkowym i kremem chrzanowym
Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g fileta z łososia norweskiego ze skórą, bez ości
Marynata
50 ml whisky (im starsza tym lepsza)
2 łyżki miodu
2 Liście laurowe Prymat
6 goździków Prymat
5 ziarenek Ziela angielskiego całego Prymat
½ szklanki gorącej wody
2 łyżki oleju słonecznikowego
Krem chrzanowy Smak do smaku
Cynamon mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Przyprawy zmielić w młynku, wymieszać z miodem, gorącą wodą i olejem, a następnie ostudzić i dodać whisky. Łososia ułożyć skórą do dołu, natrzeć go marynatą, przykryć i odstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
Łososia grillować na aluminiowej tacce lub na lekko natłuszczonym olejem ruszcie do ryb. Podczas grillowania stopniowo nakładać na rybę resztę marynaty.
Tak przygotowanego łososia podawać z Kremem chrzanowym Smak, świeżo wyciskanym sokiem z jabłek i odrobiną Cynamonu mielonego Prymat.
Komentarze (0)